7/5/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε Δεξαμενή Σκέψης «Γερμανικό Συμβούλιο για Εξωτερικές Σχέσεις», στο Βερολίνο



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε Δεξαμενή Σκέψης
 «Γερμανικό Συμβούλιο για Εξωτερικές Σχέσεις», στο Βερολίνο


Η επίσκεψη μου στη Γερμανία αποτελεί ένα ορόσημο στις σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στη Δεξαμενή Σκέψης «Γερμανικό Συμβούλιο για Εξωτερικές Σχέσεις» με θέμα «Οι θετικές προοπτικές της Κύπρου: Γεωπολιτικά, Υδρογονάνθρακες και Οικονομία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση των κυπρο-γερμανικών σχέσεων και για εξεύρεση νέων τομέων συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα της Κύπρου σημειώνοντας ιδιαίτερα τη γεωστρατηγική της θέση.

Πρόσθεσε ότι μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του είναι ο επαναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και η ενίσχυση των διμερών και περιφερειακών συνεργασιών με στόχο τη συμβολή στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο έχει αλλάξει το γεωπολιτικό πλαίσιο στην περιοχή, διανοίγοντας νέους δρόμους για συνεργασίας με χώρες της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής η Κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει συνέργειες και ευκαιρίες για πιθανούς επενδυτές, μέσω διακρατικών, διμερών και περιφερειακών συνεργασιών.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει ως στόχο τη δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και σημείωσε ότι η μεταφορά και η υγροποίηση του στην Κύπρο θα επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή του στην ΕΕ και στην Ασία και θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κέντρο.

«Η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα όφελος για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αφού υπάρχει η δυνατότητα να εγγυηθεί την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ευρώπης παρέχοντας της άλλο ένα ενεργειακό διάδρομο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου έχει σημασία. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτό τον ρόλο με συνεργασίες όπως με ενδιαφερόμενους από τη Γερμανία και ιδιαίτερα τις πολλές γερμανικές εταιρίες που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη στους τομείς των υδρογονανθράκων» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θεωρείται ένας έμπιστος φίλος στην περιοχή και μπορεί να είναι ο καταλύτης για ειρήνη και σταθερότητα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της Κύπρου ως ασφαλές καταφύγιο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και επισήμανε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου στο παρελθόν η Κύπρος προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε αποστολές του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε επίσης την παρουσία γερμανικού αποσπάσματος υπεύθυνου για τη UNIFIL και το οποίο έχει τη βάση του στο Λιμάνι Λεμεσού, ενώ η Γερμανία αξιοποιεί και άλλες εγκαταστάσεις στην Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη ότι εντός των προσεχών ημερών η Κύπρος θα υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για την παροχή βοήθειας προς Γερμανούς υπηκόους για επαναπατρισμό τους στην περίπτωση εκκένωσης από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η λύση του και η επανένωση της Κύπρου «θα έχει αποφασιστική και θετική επίδραση στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τη βελτίωση των σχέσεων όχι μόνο μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου αλλά και της Τουρκίας με την ΕΕ».

Αναφερόμενος στην 25η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το γεγονός αυτό συμβολίζει την απαρχή μιας άνευ προηγουμένου και σαρωτικής αλλαγής στο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πεδίο.

«Ελπίζω μια παρόμοια μέρα να έρθει σύντομα για την Κύπρο και να αλλάξει για ακόμη μια φορά η Ιστορία προς το καλύτερο».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και σε σχέση με αυτά στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας νοουμένου ότι εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Πρόσθεσε ότι «είναι ειλικρινής μου ελπίδα να υπάρξει μια θετική ανταπόκριση εφόσον όλοι θα επωφεληθούν από την εφαρμογή αυτής της πρότασης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται μια ώθηση σε ό,τι αφορά το θέμα της εμπιστοσύνης και η πρόταση για την Αμμόχωστο μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό σημείο αλλαγής και την αρχική ώθηση που θα θέσει την κατάσταση στο σωστό δρόμο.

Η πρωτοβουλία αυτή, συνέχισε, «θα συμβάλει στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα δώσει μια επιπρόσθετη δυναμική στις διαπραγματεύσεις αποκαθιστώντας την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του λαού της Κύπρου στην προοπτική για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Επισήμανε ότι η πρόταση για την Αμμόχωστο έχει χαιρετιστεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, είπε, δυστυχώς, εξακολουθούμε να αναμένουμε τη θετική απάντηση από την τουρκική πλευρά που φαίνεται να κωλυσιεργεί στο θέμα.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει βελτιωθεί η εποπτεία του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και υπήρξε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι έχουν σχεδόν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, ενώ σημείωσε ότι η απόδοση των κυπριακών ομολόγων έχει μειωθεί κατά αξιοσημείωτο τρόπο και τώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Αναφέρθηκε ακόμη στις θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα και στις αναβαθμίσεις της από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

«Η ύφεση», πρόσθεσε, «αναμένεται να περιοριστεί το 2014 και η ανάπτυξη που είναι τόσο αναγκαία θα επιστρέψει το 2015». Σημείωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αν και υπάρχει ακόμη η ανάγκη για περισσότερα Ταμεία.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα εκτιμούσαμε πάρα πολύ τη στήριξη και τη συνεργασία της Γερμανίας, ιδιαίτερα εφόσον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά άλλους τομείς της οικονομίας με προοπτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον τομέα της ναυτιλίας και είπε ότι το θέμα αυτό αφορά το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Αμβούργο, όπου θα απευθυνθεί κατά τη διάρκεια γεύματος σε Γερμανούς πλοιοκτήτες.

Πρόσθεσε ότι το κυπριακό νηολόγιο είναι το δέκατο μεγαλύτερο διεθνώς και το τρίτο στην ΕΕ.

Αναφερόμενος τέλος σε άλλους υποσχόμενους τομείς της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε τις επενδύσεις για τον τουρισμό και την ενέργεια.

________________