29/5/14

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Η Κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου έδωσε σήμερα απάντηση σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με το θέμα διορισμού Προέδρου στην Ελληνική Τράπεζα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου στην Ελληνική Τράπεζα, θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι ιδιωτική εταιρεία και ανήκει στους μετόχους της. Συνεπώς, ισχυρισμοί περί επιβολής Προέδρου στην Ελληνική Τράπεζα από μέρους της Κυβέρνησης όχι μόνο είναι ανυπόστατοι αλλά αντιθέτως προσβάλλουν τους μετόχους αυτής της εταιρείας και την πλειοψηφία των μετόχων που επέλεξαν το Διοικητικό τους Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα θέλουμε να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε επιθυμούν ούτε επέλεξαν ούτε και θέλουν να εμπλακούν σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο είτε Τραπεζών είτε του Συνεργατισμού. Αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα των μετόχων των εταιρειών αυτών και μόνο.

Αν όσοι ισχυρίζονται ότι η κα Ειρένα Γεωργιάδου ή οποιοσδήποτε άλλος διορίστηκε κατόπιν παρέμβασης της Κυβέρνησης καλείται να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του διαφορετικά θα είναι εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη.

Αυτό που έγινε ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από την κα Γεωργιάδου, η οποία είναι Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ότι της έχει προταθεί αυτή η θέση και προτίθεται να την αναλάβει.

Αναφορικά με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι αν τα κόμματα ή οποιοδήποτε κόμμα έχουν ένσταση ή ενστάσεις για τα προσόντα και την εμπειρία αυτού που η Κυβέρνηση θα εισηγηθεί για διορισμό καλούνται να τις γνωστοποιήσουν και στη Βουλή, αλλά και δημοσίως.

Για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν ότι ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου η σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, άρα, δεν είναι μια νεοφανής ιδέα που λήφθηκε τώρα για βόλεμα του οποιουδήποτε. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αποφασίσει για το ποιος θα είναι επικεφαλής του Συμβουλίου, υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν».