27/5/14

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μετά από συνάντηση με ΕΤΕΚ και ΚΕΒΕ





Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
μετά από συνάντηση με ΕΤΕΚ και ΚΕΒΕ


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, είχε σήμερα στο γραφείο του συνάντηση με αντιπροσωπείες του ΕΤΕΚ και του ΚΕΒΕ. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νικολάου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Συζητήσαμε σήμερα το θέμα της διαμεσολάβησης στην προσπάθεια επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε ό,τι αφορά αυτή τη διαδικασία, η οποία κρίνεται από όλους μας ως σημαντική στην επίλυση εμπορικών και αστικών διαφορών σε σύντομο χρονικό διάστημα και με χαμηλό κόστος. Η κυβέρνηση υιοθετεί και προωθεί την προσπάθεια αυτή και να την εφαρμόσει, όχι μόνο σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, αλλά και σε άλλες υποθέσεις έτσι ώστε αυτές να έχουν κατάληξη με τη συμφωνία των ενδιαφερομένων μερών. Με τον τρόπο αυτό, είπε ο κ. Υπουργός, η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους πολίτες συντομεύοντας τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεών τους και από την άλλη να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια από σημαντικό αριθμό υποθέσεων, αφού από το σύνολο των υποθέσεων που καταχωρούνται στο Δικαστήριο μόνο 2-3% καταλήγουν στην διαδικασία της ακρόασης, δηλαδή το σημαντικό ποσοστό 97-98% καταλήγει σε μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση του δικαστή. Τη διαδικασία αυτή, είπε ο κ. Νικολάου, θέλουμε να προωθήσουμε εξωδικαστηριακά για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε όπως συνεχιστεί η προώθηση του θεσμού αυτού, ενημερώνοντας τους πολίτες από τη μια και από την άλλη αναδεικνύοντας το θεσμό αυτό μέσα από την σωστή εκπαίδευση των διαμεσολαβητών και την αξιοποίησή τους από τους ενδιαφερομένους. Επιτέλους, τόνισε ο κ. Νικολάου, πρέπει να εφαρμοστεί και στην Κύπρο αυτός ο σύγχρονος θεσμός, τα οφέλη του οποίου έχουν διαπιστωθεί σε άλλες χώρες, σε κάποιες από τις οποίες η διαμεσολάβηση αποτελεί και παρέμβαση σε ποινικές υποθέσεις. Ο κ. Υπουργός είπε ότι παρόλο που κάτι τέτοιο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή , αλλά προωθείται περισσότερο η επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών και οικογενειακών υποθέσεων, όπως η επίλυση περιουσιακών στοιχείων μεταξύ διαζευγμένων συζύγων, αλλά και η επίλυση άλλων τεχνικών ζητημάτων, για τα οποία το δικαστήριο θα μπορεί να επιζητεί τη γνώμη επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή επίλυση των υποθέσεων.

Σε ερώτηση αναφορικά με την εφαρμογή του θεσμού, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε ένα μέρος υποθέσεων αλλά σκοπός είναι να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να αναδειχθεί στην κυπριακή κοινωνία και να αξιοποιηθεί. Παράλληλα, είπε ο κ. Υπουργός, γίνεται μια προσπάθεια με το Ανώτατο Δικαστήριο, μέσα στις αλλαγές που προωθούνται τώρα στις δικαστικές διαδικασίες, να υπάρξει δυνατότητα πρόνοιας, έτσι ώστε είτε πριν την οποιαδήποτε διαδικασία, είτε στο μέσο μιας διαδικασίας, προτού μια υπόθεση οδηγηθεί σε ακρόαση, να γίνεται προσπάθεια διαμεσολάβησης με τη συμμετοχή διαμεσολαβητή. Για την προώθηση του θεσμού αυτού, κατέληξε ο κ. Νικολάου, έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι θα έχουμε συνάντηση σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα για να γίνει μια ανασκόπηση της όλης προσπάθειας που έχουμε κάνει και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα. Εξάλλου, είμαστε σε επικοινωνία και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που είναι το άλλο μέρος στην προσπάθεια προώθησης του θεσμού του διαμεσολαβητή.

Τέλος ο κ. Υπουργός τόνισε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για αλλαγές στη δικαιοσύνη έτσι ώστε να υπάρξει ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, είτε μέσω διαδικασιών είτε με τεχνικά μέσα, όπως είναι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και με άλλα μέτρα όπως είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης και ο θεσμός της διαιτησίας.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, κ. Πειλίδης, είπε ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ένα ενιαίο μητρώο για καταχώρηση όλων των εγκεκριμένων διαμεσολαβητών και το οποίο θα τηρείται από το ΥΠΔΔΤ καλύπτοντας όλα τα μέλη των σωμάτων που θα εκλέγονται (ΚΕΒΕ, ΕΤΕΚ, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο). Ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών που μέχρι τώρα έπαιρναν και χρόνια ενώ αφορούν ακόμη και μικρά ποσά. Τόνισε, εξάλλου, ότι «η Δικαιοσύνη που παίρνει πολύ χρόνο να απονεμηθεί δεν είναι δικαιοσύνη».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη στήριξή του στη διαδικασία προώθησης του θεσμού αυτού. Προσδοκούμε, είπε, ότι ο θεσμός αυτός θα συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία και στον απλό πολίτη, για την ταχύτερη επίλυση των υποθέσεών του.
_______________