12/5/14

Ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε τη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, εκ μέρους του ΠτΔ



Ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε τη Γιορτή της
Πολύτεκνης Μάνας, εκ μέρους του ΠτΔ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης απεύθυνε σήμερα χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, για να τιμήσει την πολύτεκνη Μητέρα. Την εκδήλωση οργάνωσε η Παγκύπρια
Oργάνωση Πολυτέκνων (ΠOΠ).
Ο Υπουργός Άμυνας, κατά την εκδήλωση, απένειμε τιμητικές πλακέτες προς τις πολύτεκνες μάνες, παράλληλα με τη χορηγία των 90.000 ευρώ, εκ μέρους της Κυβέρνησης ως έμπρακτη εκδήλωση στήριξης. Οι τιμητικές πλακέτες δόθηκαν σε μητέρες που γέννησαν και μεγάλωσαν έξι παιδιά, αλλά και μάνες που έστειλαν τέσσερις στρατιώτες στην Εθνική Φρουρά, και δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα.

11 Μαΐου 2014



Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα στην παράκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, να τον εκπροσωπήσω και να χαιρετίσω την εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας. Λόγω άλλων υποχρεώσεων, δυστυχώς δεν μπόρεσε να βρίσκεται μαζί σας, όπως ο ίδιος θα ήθελε.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας μάς δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την πιο αγαπητή ύπαρξη της ζωής, αυτήν που στο πρόσωπό της αντανακλάται η αιώνια αγάπη. Αυτήν που στο πρόσωπό της αντανακλάται η αιώνια δημιουργία.
Η μάνα αποτελεί την ψυχή της οικογένειας. Προσωποποιεί την αγάπη, την αυταπάρνηση και την προσφορά. Η πολιτεία βρίσκει την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να τιμήσει τον καθημερινό αγώνα των μανάδων της Κύπρου για την τεράστια συνεισφορά τους στην κοινωνία και στην πατρίδα και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν σε όλες τις ιστορικές στιγμές που έζησε το πολύπαθο νησί μας.
Θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι φέτος θα τιμηθούν 200 περίπου μάνες που γέννησαν και μεγάλωσαν έξι παιδιά, αλλά και οι μάνες που δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα και έστειλαν τέσσερις στρατιώτες στην Εθνική Φρουρά. Το υπουργείο Άμυνας με μεγάλη χαρά τιμά με ειδική ασπίδα τις μάνες που έδωσαν τέσσερα παιδιά στην Εθνική Φρουρά, παράλληλα προς τη χορηγία των 90 χιλιάδων ευρώ που η κυβέρνηση παρέχει ως έμπρακτη εκδήλωση τιμής προς τις πολύτεκνες μάνες.
Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη. Ό,τι και αν αποδοθεί από την πολιτεία στις ηρωικές αυτές μάνες δεν μπορεί να ανταποδώσει το μέγεθος της συνεισφοράς τους στον τόπο και την κοινωνία.
Οι πολύτεκνοι, χωρίς την ανάλογη βοήθεια και στήριξη αντιστέκονται. Προβάλλουν υγιείς αξίες και καταβάλλουν τεράστιες και συνεχείς προσπάθειες προσφέροντας στην πατρίδα περισσότερα από εκείνα που τους αναλογούν.
Παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά, η παρούσα κυβέρνηση, θέτοντας τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στις άμεσες προτεραιότητές της, καταβάλλει προσπάθειες πέραν των δυνάμεών της  για την ενίσχυση της κυπριακής οικογένειας και τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.
Οι πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, δεν μας επιτρέπουν να ανταποδώσουμε σ’ εσάς ό,τι σας αναλογεί. Εντούτοις, θέλω να σημειώσω ότι το κράτος επιδοτεί, μέσω της Υπηρεσίας Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, 15,350 περίπου τρίτεκνους, με ετήσια δαπάνη 35,239,000 ευρώ και 9,200 περίπου πολύτεκνους με ετήσια δαπάνη 37,658,000 ευρώ, πέραν των έκτακτων χορηγιών, βοηθημάτων και υπηρεσιών που παρέχονται συνεπεία της οικονομικής κρίσης.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Θέλω να τονίσω ότι η ειδική φροντίδα του κράτους προς την πολύτεκνη μάνα είναι δικαίωμα το οποίο αποτελεί την επιβράβευση της τεράστια προσφορά της προς την πατρίδα και την κοινωνία. Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία. Δεν είναι προϊόν συμπάθειας ή οίκτου, αφού η εξυπηρέτηση της πολύτεκνης μάνας αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.
Είναι η μάνα εκείνη που συμβάλλει στη διατήρηση του δείκτη γεννητικότητας σε υψηλά επίπεδα. Είναι η μάνα που γέννησε αγωνιστές, που γέννησε παιδιά έτοιμα, αν χρειαστεί, να προσφέρουν το αίμα τους στο βωμό της πατρίδας. Είναι η μάνα που ανατρέφει παιδιά για να πρωταγωνιστήσουν στον πνευματικό, στον επαγγελματικό, στον επιστημονικό και γενικά στον κοινωνικό στίβο, κάτι που εμείς τα μικρά κράτη έχουμε περισσότερο παντός άλλου ανάγκη. Ιδιαίτερα επειδή έχουμε ανάγκη να διατηρήσουμε τον πολιτισμό, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, πρέπει να στηρίξουμε έμπρακτα την πολύτεκνη οικογένεια.
Στα πρόσωπα αυτών των μανάδων εκφράζουμε το σεβασμό μας και τιμούμε επίσης όλες τις Κύπριες μάνες για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία και στη μικρή μας πατρίδα.
Εργαζόμαστε για μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, γιατί είναι θέση μας ότι, στηρίζοντας την οικογένεια στηρίζουμε και την οικονομία και την κοινωνία.
Φίλες και φίλοι,
Θέλω να σας διαβιβάσω την ειλικρινή εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επίμοχθη και ανιδιοτελή προσφορά σας προς την πατρίδα, να ευχηθώ  σε όλους υγεία και δύναμη και να σας καλέσω να συνεχίσετε να συμμετέχετε το ίδιο ενεργά, καθώς η συνεισφορά σας κρίνεται απαραίτητη στον αγώνα  που καταβάλλουμε για πρόοδο και ευημερία.
Σας ευχαριστώ.
--------------------