1/5/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την Εργατική Πρωτομαγιά



Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
για την Εργατική Πρωτομαγιά


Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, εκπαιδευτικοί

Τιμούμε σήμερα, 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, μια μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων. Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών ξεσηκώνονται διεκδικώντας μείωση του χρόνου εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι οποίες μέχρι τότε ήταν ιδιαίτερα σκληρές για τους περισσότερους ανθρώπους. Σχεδόν 80.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν, ενώ στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που γίνονται σε όλη την Αμερική συμμετέχουν πάνω από 400.000 άτομα.

Σήμερα, 128 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό εκείνο, τα οράματα των πρωτοπόρων παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, καθώς συνεχίζουν να εμπνέουν και να ενώνουν σε αγώνες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων στην εργασία, για ειρήνη, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, σε πολλές χώρες του κόσμου, άντρες, γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά, εξακολουθούν και σήμερα να τυγχάνουν εκμετάλλευσης, σε συνθήκες εργασίας που προσομοιάζουν καθεστώς δουλείας.

H φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας στο μέσο μιας δύσκολης δοκιμασίας, καθώς η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση πλήττει καίρια την αγορά εργασίας και ολόκληρη την κοινωνία. Η οικονομική κρίση, όμως, δεν πρέπει να προβάλλεται ως επιχείρημα για να γίνονται εκπτώσεις στα ουσιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, βάζοντας ως προτεραιότητά του να σταθεί κοντά στους νέους. Μέριμνά μας είναι να παρέχουμε στους νέους τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας και, παράλληλα, να τους εφοδιάζουμε με τις απαραίτητες ηθικές αξίες, για να σέβονται και οι ίδιοι τα δικαιώματα των εργαζομένων από όποια θέση κι αν βρεθούν.  

Η 1η του Μάη έχει τους δικούς της μοναδικούς συμβολισμούς. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από το διεκδικητικό πνεύμα των πρώτων οραματιστών και ας μετουσιώσουμε έμπρακτα τα μηνύματά τους σε ελπιδοφόρο προοπτική, για την πρόοδο και ευημερία του νησιού μας.

--------------------