4/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στον εορτασμό για τα 60χρονα του Γυμνασίου Ομόδους

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στον εορτασμό για τα 60χρονα του Γυμνασίου Ομόδους

 
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου Ομόδους. Η απόδοση τιμής στο ιστορικό αυτό εκπαιδευτήριο του τόπου μας αποτελεί χρέος και καθήκον μας.

Το Γυμνάσιο Ομόδους συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια προσφοράς στη νεολαία, στην κοινότητα, στην ευρύτερη περιοχή και στην κοινωνία. Οι ρίζες του σχολείου ανάγονται στο 1796, στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν ιδρύθηκε η περίφημη Ελληνική Σχολή Ομόδους από τον αείμνηστο Κλήμη Ασημίδη και λειτούργησε με διδακτικό προσωπικό τους Πατέρες της ακμάζουσας τότε Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού. Η Σχολή, με τη βοήθεια της Μονής, ανέπτυξε πλούσια δράση. Τον Ιούλιο του 1821, όμως, όταν ξεσπά η Ελληνική Επανάσταση, ο πρώτος διδάσκαλος του σχολείου οικονόμος Δοσίθεος αποκεφαλίζεται μαζί με τους άλλους κληρικούς της Κύπρου από τους Τούρκους και η Σχολή σταματά τη λειτουργία της. Το 1880 επαναλειτουργεί ως Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο, οι συνθήκες όμως   την περίοδο της Αγγλοκρατίας είναι πολύ δύσκολες.

Οριακή ημερομηνία είναι η 1 η Σεπτεμβρίου 1953, όταν ιδρυθηκε επίσημα το σημερινό σχολείο με την ονομασία «Ελληνικό Γυμνάσιο Ομόδους» και στεγάστηκε στα κελιά του Μοναστηριού αρχίζοντας τη λειτουργία του με τρεις τάξεις.

Τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 είναι επίσης δύσκολα, αλλά και ένδοξα για το Γυμνάσιο Ομόδους, καθώς μαθητές και καθηγητές συμμετέχουν με διάφορους τρόπους στον Αγώνα. Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τη Σχολική Εφορεία Ομόδους, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους για τη Σχολή διεξάγοντας εράνους ή πουλώντας σταφίδα στα γύρω χωριά.

Μετά τη λήξη του Αγώνα, με τη βοήθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης, αρχίζει η ανέγερση του νέου κτηρίου του σχολείου, το οποίο ολοκληρώνεται το 1964. Το Γυμνάσιο Ομόδους έκτοτε γίνεται εξατάξιο και λειτουργεί σε ιδιόκτητο χώρο.

Το Γυμνάσιο Ομόδους υπήρξε, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, φυτώριο παιδείας και πολιτισμού. Οι φωτισμένοι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν σε αυτό καλλιέργησαν στους μαθητές τους αρχές, αξίες και ιδανικά που εξυψώνουν τον άνθρωπο, στηρίζουν την εθνική μας επιβίωση και συμβάλλουν στην πρόοδο της τοπικής κοινωνίας και της Κύπρου γενικότερα.

Το έργο που επιτελείται στο Γυμνάσιο Ομόδους αναδεικνύεται και σήμερα. Ανάμεσα σε άλλα, μαθητές διακρίνονται σε διαγωνισμούς, ενώ άλλοι συμμετέχουν σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Οι διακρίσεις περιποιούν τιμή στους μαθητές και στο σχολείο.

Τιμούμε και μνημονεύουμε εκείνους που ίδρυσαν το σχολείο και όσους εργάστηκαν ή συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του, ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς. Συγχαίρω τη Διεύθυνση, τους καθηγητές, τους μαθητές και όλους όσοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την εκδήλωση αυτή για το σχολείο τους, και τους καλώ να συνεχίσουν με ευσυνειδησία το έργο τους.