7/5/14

Εβδομάδα Προστασίας Δασών 2014

Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με στόχο την υπενθύμιση, την ευαισθητοποίηση και την ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των δασών, έχει καθιερώσει και διοργανώνει κάθε χρόνο Εβδομάδα Προστασίας Δασών.
Για φέτος η Εβδομάδα αυτή καθορίστηκε για την περίοδο 8 μέχρι 14 Μαΐου, και κατά τη διάρκειά της θα γίνουν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών.
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα κηρύξει την έναρξη της Εβδομάδας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας (Λεωφ. Κυρηνείας 1, Πλατύ Αγλαντζιάς), την Πέμπτη 8 Μαΐου, 2014, στις 10.30 π.μ.
Στην ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί συνάντηση γνωριμίας μεταξύ Λειτουργών του Τμήματος Δασών και Λειτουργών άλλων Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πυροπροστασία καθώς και απονομή τιμητικής πλακέτας στις κοινότητες Κάθηκα, Ασγάτας, και Οράς για τη συμβολή τους στην πυροπροστασία των δασών της Κύπρου.

  • Προβολή των μηνυμάτων της Εβδομάδας.
Έχει προγραμματιστεί η προβολή σχετικών εκπομπών την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, τόσο από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στις 11.00 π.μ. στη Ραδιοφωνική Εκπομπή «ΩΡΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ», όσο και στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ1 «ΥΠΑΙΘΡΟΣ» στις 12.15 μ.μ. με τη συμμετοχή Λειτουργών του Τμήματος Δασών. Επίσης, θα γίνει προώθηση σχετικών άρθρων στις εφημερίδες και αποστολή σχετικού κειμένου στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα Ανώτερης και Ανωτάτης Εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από Λειτουργούς του Τμήματος Δασών σε σχολεία, στρατόπεδα και οργανωμένα σύνολα.
  • Άλλες δραστηριότητες.
Θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία δασικών υπαλλήλων και του προσωπικού του Τμήματος Δασών, στα νοσοκομεία των πόλεων, την Τρίτη 13 Μαΐου. Στη Λευκωσία η αιμοδοσία θα γίνει στην Τράπεζα Αίματος του Κέντρου Υγείας Έγκωμης στις 8.00 π.μ. Επίσης, θα αναρτηθούν πανό που αφορούν την Εβδομάδα Προστασίας των Δασών στους Δήμους και θα γίνει διανομή διαφωτιστικού υλικού σε παραδασόβιες κυρίως κοινότητες. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν αφίσες σε εκδρομικούς χώρους και σε άλλα περίοπτα σημεία μέσα στο δάσος.


Τέλος, θα ξεκινήσει η μετάδοση μηνύματος του κινδύνου έκρηξης δασικών πυρκαγιών, στις 8 Μαΐου 2014, από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.


------------------------------