10/4/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού είπε: «Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες του συναντήσεις για το Κυπριακό και από δικής μου πλευράς τον ενημέρωσα για τις επαφές που είχαμε στη Μόσχα και άλλες συναντήσεις που είχαμε πρόσφατα πάντοτε για το Κυπριακό.

Εμείς έχουμε επαναλάβει τη θέση μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο στο Κυπριακό και ταυτόχρονα ξεκάθαρη και συνεπή τακτική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Θεωρούμε ότι διερχόμαστε μια πολύ κρίσιμη φάση και δεν επιτρέπονται σκαμπανεβάσματα στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το Κυπριακό.

Συμφωνούμε απολύτως ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Σωστή λύση, κατά την άποψη μας, είναι εκείνη που θα μας οδηγήσει σε έξοδο και από την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται σήμερα η χώρα μας.

Έχουμε πει στον Πρόεδρο πως θα πρέπει να στηριχτούμε πάνω στις συγκλίσεις, οι οποίες έχουν επιτευχθεί. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε εκείνο τον αριθμό των συγκλίσεων με τις οποίες διαφωνεί να θέσει τις δικές του απόψεις και θέσεις, θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να προσεχθεί πάρα πολύ από πλευράς τακτικής πώς αυτό το ζήτημα θα τύχει χειρισμού.
Εμείς ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι δεν είναι θέμα μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας και μερικών κομμάτων η υπόθεση λύσης του Κυπριακού, είναι ζήτημα πανεθνικό στο οποίο θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να συμμετέχουμε όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και άλλοι φορείς, οργανωμένα σύνολα κλπ.

Έχει τεράστια σημασία οι χειρισμοί που γίνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται από την πλευρά της Κυβέρνησης, να διευκολύνουν τον στόχο της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων και να μην προκαλούν εσωτερικές τριβές αχρείαστα και αντιπαραθέσεις, οι οποίες δεν θα είναι γόνιμες.

Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις και θεωρώντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ανησυχίες και ευαισθησίες που έχει και το ΑΚΕΛ και άλλα πολιτικά κόμματα ενδεχομένως για ζωτικής σημασίας ζητήματα, εμείς θα στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως υπάρχει πραγματική βούληση για λύση του Κυπριακού από την τουρκική πλευρά, ο κ. Κυπριανού είπε: «Εμάς μας απογοητεύουν οι μέχρι στιγμής θέσεις που κατατίθενται από την τουρκική πλευρά και σίγουρα αυτά μας έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θεωρούμε ότι στο επόμενο στάδιο που θα είναι η ουσιαστική διαδικασία των διαπραγματεύσεων χρειάζεται πάρα πολλή συνέπεια και πάρα πολλή προσοχή από τη δική μας πλευρά. Δεν είχαμε αμφιβολίες από την έναρξη αυτής της διαδικασίας ποιες δυσκολίες θα συναντούσαμε από την τουρκική πλευρά και εμάς δεν μας ξενίζουν οι θέσεις που κατατίθενται από την τουρκική πλευρά. Αναμέναμε ότι αυτή θα ήταν η συμπεριφορά τους.

Έχει τεράστια σημασία εμείς να λειτουργήσουμε με τρόπο που να μην εγκαταλείπονται βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και να τους στριμώχνουμε, και είτε να τους υποχρεώνουμε να έρχονται σε λογικές θέσεις και απόψεις βασισμένες στις αρχές που έχουν συμφωνηθεί ή να μένουν εκτεθειμένοι για τις αδιάλλακτες θέσεις που καταθέτουν. Αυτό, λοιπόν, αναμένουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων να γίνεται από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, γενικότερα, και αυτό το έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα στον Πρόεδρο».

Ερωτηθείς αν αυτές οι θέσεις της τουρκικής πλευράς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εάν η τουρκική πλευρά επιμένει μέχρι τέλους σε κάποιες από τις αδιάλλακτες της θέσεις δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι θα καταλήξει κάπου αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία. Για αυτό λέμε ότι έχει τεράστια σημασία πώς θα γίνεται η διαπραγμάτευση από τη δική μας πλευρά».