17/4/14

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μ. Δημητριάδη στην τελετή έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος Οδικής Ασφάλειας «Ερμής»

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του αγαπητού συνεργάτη, Μάριου Σταύρου, Προέδρου του Οργανισμού Νέων για την Οδική Ασφάλεια REACTION, για να χαιρετίσω, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος Ερμής «Εκπαιδεύουμε τους οδηγούς του αύριο…ΣΗΜΕΡΑ».


Η μικρή Κύπρος θρηνεί κάθε χρόνο πολλές δεκάδες νεκρούς στην άσφαλτο. Οι νέοι έχουν, δυστυχώς, ένα πολύ δυσανάλογο μερίδιο σε αυτό το φόρο αίματος με περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των νεκρών. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο άδικος και πιο παράλογος θάνατος από το θάνατο σε μια οδική σύγκρουση. Νέοι άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους πάνω στο άνθος της νιότης τους, τις περισσότερες φορές σε στιγμές χαράς και διασκέδασης. Το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο. Αφορά στην ποιότητα των δρόμων και των οχημάτων μας, στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης, αλλά περισσότερο αφορά στο τρόπο συμπεριφοράς μας στο δρόμο. Στη μεγάλη πλειονότητα των οδικών συγκρούσεων, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει κάποιο ανθρώπινο λάθος ή απερισκεψία. Αυτό το γεγονός είναι πιο έντονο στους νεαρούς οδηγούς λόγω του αυθορμητισμού και παρορμητισμού της νιότης, αλλά και λόγω της απειρίας στην οδήγηση.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αστυνόμευσης και βελτίωση του οδικού δικτύου, δεν είναι αρκετά. Γι’ αυτό οι προσπάθειας επικεντρώνονται και στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με εκστρατείες οδικής ασφάλειας καθώς και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας. Προτεραιότητα μας είναι, επίσης, η καθιέρωση της θεωρητικής εξέτασης για απόκτηση άδειας μαθητευομένου μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η καλλιέργεια της σύγχρονης και ορθής οδικής συμπεριφοράς καθώς και η τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας από όλους τους οδηγούς μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης είναι, όμως, ουσιώδους σημασίας. Η δημιουργία οδικής συνείδησης και η συμπεριφορά όλων μας στο οδικό δίκτυο καθορίζει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας και κουλτούρας και έχει ουσιαστική συνεισφορά στην ομαδική προσπάθεια για μείωση των οδικών συγκρούσεων και στην εξάλειψη του πόνου και της καταστροφής που επιφέρει κάθε οδική σύγκρουση.
Έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία για την περίοδο μέχρι το 2020, με τον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των νεκρών και τραυματιών σε οδικές συγκρούσεις, κατά 50%. Οι προτεραιότητες κατά την επόμενη δεκαετία βασίζονται στις ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις για την οδική ασφάλεια, το πρόσφατο σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά βεβαίως και στα ιδιαίτερα προβλήματα οδικής ασφάλειας της πατρίδας μας. Δυστυχώς το μεγαλύτερο από τα προβλήματα αυτά, είναι το εξαιρετικά ψηλό ποσοστό θυμάτων ανάμεσα στους νέους.
Όμως οι νέοι δεν είναι μέρος του προβλήματος των οδικών συγκρούσεων, αλλά μέρος της λύσης. Οι νέοι είναι πάντα πρωτοπόροι στους αγώνες. Έτσι και το Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας «Εκπαιδεύουμε τους οδηγούς του αύριο…ΣΗΜΕΡΑ» , στοχεύει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων για την ασφαλή κυκλοφορία τους στο δρόμο ως οδηγών του αύριο... Με την προώθηση προγραμμάτων όπως το «Ερμής», μπορούμε να επιτύχουμε τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής κουλτούρας οδικής συμπεριφοράς στους κυπριακούς δρόμους.
Η ζωή μας και η αρτιμέλειά μας είναι στα δικά μας χέρια. Ας την προστατεύσουμε τηρώντας τους κανόνες κυκλοφορίας στους δρόμους. Το Κράτος έχει την ευθύνη να φροντίζει για πιο ασφαλείς δρόμους και οχήματα, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες άμεσης περίθαλψης και κυρίως για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από την παιδική ακόμα ηλικία. Η τελική ευθύνη όμως για την ασφάλεια μας στους δρόμους ανήκει στον καθένα από εμάς.
Είμαι βέβαιος ότι οι νέοι της Κύπρου θα μας δείξουν το δρόμο και σύντομα θα μπορέσουμε, όλοι μαζί, να τερματίσουμε τη φοβερή αφαίμαξη της κυπριακής νεολαίας και της κυπριακής κοινωνίας, από τον αδηφάγο Μολώχ της ασφάλτου. Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον Οργανισμό REACTION και όλους όσοι συνέβαλαν και θα συμβάλουν στην επιτυχία του προγράμματος, την οποία και θεωρώ δεδομένη.