1/4/14

Τελετή έναρξης της «Κυπριακής Άνοιξης» στο Μόναχο







Στις 21 Μαρτίου 2014 τελέσθηκε πανηγυρικά, στην κατάμεστη αίθουσα Black Box του Πολιτιστικού Κέντρου Gasteig στο Μόναχο, για ένατη συνεχή χρονιά, η έναρξη της σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυπριακή Άνοιξη».



Την έναρξη της φετινής Κυπριακής Άνοιξης  παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα κυρίως Γερμανοί αλλά και Έλληνες.

Η Μορφωτική Ακόλουθος, κα Γιώργα Σολομώντος, στο χαιρετισμό της, ανέφερε ότι η πολιτιστική σειρά ονομάζεται έτσι όχι μόνο γιατί πραγματοποιείται την εποχή της Άνοιξης, αλλά γιατί  η λέξη αυτή, που είναι σπάνια λέξη της αρχαίας ελληνικής και ετυμολογείται από το ρήμα ἀνοίγνυμι ή ἀνοίγω, σήμαινε αρχικά το άνοιγμα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η Κύπρος ανοίγεται πολιτιστικά προς τα έξω. «Προσπαθούμε να φέρουμε την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας, πιο κοντά στο γερμανικό κοινό, γιατί ο πολιτισμός είναι και ο παλμός μιας χώρας, οι άνθρωποί της. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και ένα άνοιγμα προς τα μέσα, διότι δεχόμαστε στα πολιτιστικά μας δρώμενα καλλιτέχνες και από άλλες χώρες και έτσι δημιουργούμε πολιτιστικές γέφυρες, ξεπερνώντας εθνικιστικά σύνορα».

Ευχαρίστησε στη συνέχεια τους καλλιτέχνες, που με την ενεργό συμμετοχή τους και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του πολιτιστικού γεγονότος, ούτως ώστε η παράδοση και η συνέχιση της «Κυπριακής ΄Ανοιξης», που αποτελεί πλέον θεσμό για το Μόναχο, να μην διακοπούν.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το κοντσέρτο τζαζ «Nicosia Blues», με τον Σταύρο Λάντσια, σύνθεση και πιάνο και τον  Πέτρο Κλαμπάνη κοντραμπάσσο. O διάλογος τους, πλούσιος σε  ηχοχρώματα και δυναμικές, αποκάλυψε στο κατενθουσιασμένο κοινό μια μουσική όχι μόνο μεσογειακή αλλά και παγκόσμια. Η μουσική του Σταύρου Λάντσια έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ‘κινηματογραφική’, ως μουσική που γεννά εικόνες και ενεργοποιεί τη φαντασία.  

Στο Φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου, ακολούθησαν δεξίωση και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «PhOETRY» - όταν οι λέξεις γίνονται εικόνες καθώς επίσης το Video Installation Art.

Ποιήματα από τις κύπριες ποιήτριες Χριστιάνα Αβρααμίδου, Πίτσα Γαλάζη, Νίκη Μαραγκού, Νόρα Νατζιαριάν, Νάσα Παταπίου, Δάφνη Νικήτα, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου αποτέλεσαν το βασικό μοτίβο έμπνευσης των φωτογράφων με στόχο τη δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ των δύο τεχνών, Ποίησης και Φωτογραφίας.

Από 500 φωτογραφίες που απεστάλησαν από Κύπριους, Έλληνες και Γερμανούς φωτογράφους μετά από ένα ανοικτό κάλεσμα του Πολιτιστικού Τμήματος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία, επιλέχθηκαν 19 φωτογραφίες από 9 φωτογράφους: Silvia Dzubas, Έλενα Γεωργίου, Γιώργος Ερέσσιος, Γιώργος Καλογερόπουλος, Ερατώ Καντούνα, Γιώργος Πανταζής, Θάνος Σαββίδης, Rüdiger Schwamborn, Sebough Voskeritchian.

Στο Video Installation παρουσιάζονται έξι ποιήματα του ποιητή Γιώργου Χριστοδουλίδη σε 6 βιντεοποιήματα του Έλληνα καλλιτέχνη και φωτογράφου Γιώργου  Καλογερόπουλου.

Οι εκδηλώσεις της «Κυπριακής Άνοιξης», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βερολίνου, θα συνεχιστούν μέχρι και τις 12 Απριλίου 2014.


-----------------------
1/4/2014