26/3/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου






Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ενέκρινε την έκδοση διαταγμάτων σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 5.12.2013.



Οι οργανισμοί προς αποκρατικοποίηση που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ΑΤΗΚ, το ΧΑΚ και οι Δασικές Βιομηχανίες Κύπρου.

Οι οργανισμοί που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι η ΑΗΚ, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων και η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών.

Σημειώνεται ότι η μέθοδος, η έκταση και η διαδικασία της αποκρατικοποίησης των φορέων αυτών θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ετοιμασία ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Μαΐου, και το οποίο θα θεσπίζει τις κατάλληλες διαδικασίες που άπτονται θεμάτων αφερεγγυότητας νομικών και φυσικών προσώπων.

Στη βάση του εν λόγω πλαισίου η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να ετοιμαστεί και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014.

Το πλαίσιο θα πρέπει να ετοιμαστεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη συνέχεια θα ενημερωθεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.

_______________