12/3/14

Δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων για την υπογραφή συμφωνίας με το Κατάρ για τις αεροπορικές μεταφορές

Δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων
για την υπογραφή συμφωνίας με το Κατάρ για τις αεροπορικές μεταφορές


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με τις αρχές του Κατάρ για την ενίσχυση των αεροπορικών μεταφορών, είπε τα εξής:

«Η αεροπορική συμφωνία την οποία υπογράψαμε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Κατάρ είναι εξαιρετικά σημαντική θα έλεγα για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί παρέχει δικαιώματα στην QATAR Airways να προσγειώνεται στην Κύπρο και να συνεχίζει σε ένα άλλο ευρωπαϊκό προορισμό, ο οποίος σήμερα δεν εξυπηρετείται από κάποια αεροπορική εταιρεία. Αυτό αυξάνει τη συνδεσιμότητα της Κύπρου. Το ίδιο δικαίωμα παρέχεται και στις Κυπριακές Αερογραμμές να πετούν στην Ντόχα του Κατάρ και από εκεί να συνεχίζουν σε κάποιο άλλο προορισμό τον οποίο θα επιλέξουν. Από τη συμφωνία αυτή έχουμε εξαιρέσει τους ελληνικούς προορισμούς για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος της συμφωνίας είναι ότι έχουμε δώσει χωρίς περιορισμούς δικαίωμα σε αεροπορική εταιρεία του Κατάρ να έρχεται στην Κύπρο και να πετά σε άλλους προορισμούς για σκοπούς εμπορικούς, αποκλειστικά για τη μεταφορά φορτίων. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το εισαγωγικό και το εξαγωγικό εμπόριο προς την Κύπρο.

Η τρίτη παράμετρος της συμφωνίας είναι ότι έχουμε συμφωνήσει για πτήσεις κοινού κωδικού ( code sharing agreement) με την QATAR Airways. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στις Κυπριακές Αερογραμμές, χωρίς να είναι η ίδια η εταιρεία παρούσα με δικά της αεροσκάφη, να πραγματοποιεί πτήσεις σε προορισμούς της Άπω Ανατολής, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης, της Αυστραλίας, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Αυτό είναι μια δωρεάν διαφήμιση για την Κύπρο ως τουριστικού προορισμού, αλλά και για τις Κυπριακές Αερογραμμές   που συμβάλλονται με μια πολύ μεγάλη αεροπορική εταιρεία όπως είναι η QATAR Airways που έχει διεθνή φήμη, έχει 130 αεροσκάφη και πετά σε δεκάδες προορισμούς ανά τον κόσμο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δωρεάν προβολή και της Κύπρου αλλά και των Κυπριακών Αερογραμμών.

Οι πτήσεις των αερογραμμών του Κατάρ ξεκινούν στις 29 Απριλίου, αρχικά με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα που ελπίζουμε σύντομα και με τις διευθετήσεις αυτές που γίνονται να επεκταθούν, να αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων αλλά κυρίως να μας διευκολύνει η QATAR Airways με συνδέσεις σε αεροπορικούς προορισμούς που σήμερα δεν υπάρχουν.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για επέκταση της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς».