21/3/14

Διάβημα Αντιγόνης Παπαδοπούλου προς την Κομισιόν για τις τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα των τιμών των φαρμάκων στην Κύπρο, με στόχο να μειωθούν σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που επικρατούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ζήτησε η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ – Σ&Δ).


Σε δηλώσεις για το θέμα η Ευρωβουλευτής ανέφερε: «Από την πρώτη μείωση των τιμών των φαρμάκων, που επετεύχθη επί της προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό, με αποτέλεσμα να παραμένουν απρόσιτα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα καθώς και για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεγάλη μερίδα του λαού, με σοβαρότατες προεκτάσεις στη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα των τιμών των φαρμάκων είναι κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης για πολλούς συμπολίτες μας».

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, η Κυβέρνηση και η Βουλή δεν κατάφεραν, δυστυχώς, να αγγίξουν την ουσία του θέματος και να εντοπίσουν τους λόγους της τεράστιας διαφοράς των τιμών των φαρμάκων στην Κύπρο, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κ Παπαδοπούλου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντοπίσει που αποδίδεται το πολύ ψηλό επίπεδο των τιμών των φαρμάκων στην Κύπρο και να την εφοδιάσει με επίσημα συγκριτικά στοιχεία για τις τιμές αλλά και τις διαδικασίες διαμόρφωσης τους στα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπέδειξε στην Επιτροπή ότι είναι απαράδεκτο, σε μια υποτιθέμενη ενιαία αγορά, να επικρατούν τέτοιες μεγάλες διαφορές τιμών. Ζήτησε ακόμη από την Επιτροπή να επεξεργαστεί και υποβάλει εισηγήσεις στις κυπριακές αρχές, ώστε να διασφαλιστούν, επιτέλους, λογικές τιμές των φαρμάκων και στην Κύπρο.

«Μια χώρα, της οποίας οι πολίτες δοκιμάζονται πολλαπλώς από την οικονομική κρίση, δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να προκληθούν μέχρι και θάνατοι, επειδή κάποιοι συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα. Η υγεία είναι πανανθρώπινο δικαίωμα και έχουμε υποχρέωση, ως κράτος, να το διαφυλάξουμε για όλους του συμπολίτες μας. Δυστυχώς, το κράτος μας είτε κλείνει τα μάτια, είτε εμφανίζεται ανίκανο ή/και απρόθυμο να επιλύσει το πρόβλημα αυτό», κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.


Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
21/03/2014