26/3/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε δημοσιεύματα αναφορικά με τη Λίμνη Παραλιμνίου




Αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου για  την ανάκληση απαλλοτρίωσης της Λίμνης Παραλιμνίου και τις αντιδράσεις των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:


«Η γνωστοποίηση της απαλλοτρίωσης δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 27 Μαΐου 2011, από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Η Απαλλοτριούσα Αρχή ήταν το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος το οποίο έκρινε ότι η περιοχή της Λίμνης έπρεπε να απαλλοτριωθεί, παρόλο ότι ήταν ενταγμένη σε ζώνη προστασίας και στο δίκτυο των περιοχών προστασίας «Φύση 2000», για σκοπούς κυρίως προστασίας του νερόφιδου Natrix natrix cypriaca .

Υπογραμμίζεται ότι τότε και ενώ η περιοχή βρισκόταν σε ζώνη προστασίας Δα1 με συντελεστή δόμησης 0,005:1, δόθηκαν οδηγίες όπως για σκοπούς εκτίμησης ληφθεί υπόψη το πολεοδομικό καθεστώς που ίσχυε προγενέστερα της ένταξης των ιδιοκτησιών σε ζώνη προστασίας, ήτοι ζώνη Γ με συντελεστή δόμησης 0,20:1! Δηλαδή, πολλαπλάσια της πραγματικής αξίας της γης.

Να σημειωθεί ότι θέση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είναι ότι τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα έχουν ούτως ή άλλως διαφυλαχθεί με την ένταξη τους στην Πολεοδομική ζώνη προστασίας Δα1 (Προστατευόμενη περιοχή στην οποίαν ουσιαστικά απαγορεύεται η οικιστική ανάπτυξη και η οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη πρέπει να συνάδει με το περιβάλλον) αλλά και με τη συμπερίληψη τους στο σχέδιο «Φύση 2000». Και δεν απαιτείται η απαλλοτρίωση τους, εφόσον βρίσκονται μέσα στη λίμνη η οποία, σε καιρούς πολυομβρίας, γεμίζει με νερό καθιστώντας αδύνατη την ουσιαστική ανάπτυξη και αξιοποίηση τους.

Εξάλλου, από στοιχεία που λήφθηκαν από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, φαίνεται ότι ουδέποτε υποβλήθηκε οποιαδήποτε αίτηση για ανάπτυξη στην εν λόγω περιοχή, πριν από την προαναφερθείσα διαδικασία απαλλοτρίωσης. Ακόμα και στη θεωρητική περίπτωση που μια τέτοια αίτηση για ανάπτυξη υποβαλλόταν και επειδή η περιοχή βρισκόταν ανέκαθεν εκτός των ζωνών ανάπτυξης, για να δοθεί η σχετική άδεια θα έπρεπε να εξασφαλιστεί, προηγουμένως, η σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και νοουμένου ότι θα τηρούνταν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (πχ: ικανοποιητική προσπέλαση, ικανοποιητική υδατοπρομήθεια κλπ).

Συνεπώς, αυτές οι προϋποθέσεις που υπήρχαν πριν την απαλλοτρίωση ήταν ικανοποιητικές για την προστασία του βιότοπου της Λίμνης.

Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψη των πιο πάνω στοιχείων και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης εισηγήθηκαν στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη, που είναι η απαλλοτριούσα αρχή, την ανάκληση της απαλλοτρίωσης. Ο Υπουργός Γεωργίας, με επιστολή του ημερ. 24 Φεβρουαρίου 2014 συμφώνησε με την εισήγηση αυτή».