26/3/14

Χαι ρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στο 18 ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ

Χαι ρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
κ. Κώστα Καδή στο 18 ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω το 18 ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ). Οφείλω να συγχαρώ το Προεδρείο της ΠΣΕΜ, όχι μόνο για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αλλά και για την επιλογή της ιδιαίτερης σημασίας της θεματικής του: «ΕΝΩΜΕΝΟΙ – Υπερασπιζόμαστε το Δικαίωμα στη Μόρφωση».

Το Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο της ΠΣΕΜ, αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές του Μαθητικού Κινήματος. Όπως πληροφορούμαι, ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους παρευρίσκονται περισσότεροι από 350 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια των Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Εξατάξιων Γυμνασίων, που λειτουργούν σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο.

Είμαστε επομένως ενώπιον της ολομέλειας μιας μεγάλης Βουλής. Σας συγχαίρω από αυτό το βήμα έναν-έναν ξεχωριστά, και όλους μαζί, γιατί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που οργανώνονται κάθε χρόνο στα σχολεία μας, έχετε αναδειχθεί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του νεαρού, ζωντανού και ελπιδοφόρου κομματιού της κυπριακής κοινωνίας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,  
 
Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα προβληματιστείτε, θα εκφέρετε απόψεις, θα σχηματίσετε θέσεις και θα υιοθετήσετε στάσεις. Τέλος, θα συζητήσετε και θα πάρετε αποφάσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν εσάς, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία μας. Ζητήματα όπως τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μαθητών, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο μαθητικός συνδικαλισμός, η θεσμική κατοχύρωση των μαθητικών οργανώσεων, η σχολική αποτυχία, η παραπαιδεία, η νεανική παραβατικότητα, τα ναρκωτικά, ο πολιτισμός κ.ά.
Είναι πραγματικά δύσκολο ένας παρατηρητής να κατατάξει σε αξιολογική σειρά όλα αυτά τα σπουδαία θέματα. Ας μου επιτραπεί λοιπόν να ασχοληθώ με το κύριο θέμα του Συνεδρίου «ΕΝΩΜΕΝΟΙ – Υπερασπιζόμαστε το Δικαίωμα στη Μόρφωση».

Σε ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, στο οποίο διαμορφώνονται άνθρωποι που κατέχουν ένα επαρκές, στέρεο και συνεκτικό σώμα γνώσεων από όλες τις επιστήμες και το οποίο στοχεύει να συμβάλει στη δημιουργία δημοκρατικών και υπεύθυνων πολιτών, όλοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση.

Αυτό αποτελεί και ένα από τα κορυφαία ανθρώπινα δικαιώματα. Η μόρφωση ανοίγει ορίζοντες, οπλίζει με δεξιότητες, αναπτύσσει την κριτική ικανότητα, καλλιεργεί την υπευθυνότητα, συντροφεύει σε όλη του τη ζωή τον άνθρωπο. Η μόρφωση καλλιεργεί τον πολιτισμό και αναπτύσσει τις κοινωνίες.

Γι’ αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει θέσει το δικαίωμα στη μόρφωση προτεραιότητα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πολιτικής. Κανένα παιδί, κανένας νέος δεν πρέπει να αποκλείεται από τη δυνατότητα της μόρφωσης, ανεξάρτητα από ηλικία, καταγωγή, φύλο, πλούτο, σωματικά και ειδικά χαρίσματα. Όραμά μας είναι η παροχή πρόσβασης στη μόρφωση σε όλους, με αναβαθμισμένο τον ρόλο του εκπαιδευτικού, με ισότιμο εταίρο της διαδικασίας τον μαθητή και τη μαθήτρια, με τη συμμετοχή και την ενεργό εμπλοκή γονέων και κηδεμόνων, κοινωνικών εταίρων, με ποιοτική βελτίωση   του σχολείου.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και στο άλλο σκέλος της θεματικής του Συνεδρίου: Ενωμένοι.

Η ιστορία έχει δείξει πως λαοί διχασμένοι δεν έχουν μέλλον, ανδραποδίζονται και τέλος χάνονται. Και η δική μας ιστορία είχε τέτοιες λυπηρές στιγμές, που οδήγησαν τον λαό μας σε τραγωδίες.

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στην έναρξη μιας νέας προσπάθειας για λύση του εθνικού μας προβλήματος. Ας ελπίσουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει θετική κατάληξη. Η πατρίδα μας μετά από 40 χρόνια να επανενωθεί και ο λαός ολόκληρης της Κύπρου να ζήσει στιγμές αλληλοαποδοχής, συνεργασίας και υπέρβασης της απειλής του πολέμου. Να βασιλεύσει η ειρήνη, η ασφάλεια και ενωμένος να αγωνιστεί για το μέλλον του.  

Οι νέοι μπορείτε να μας δείξετε τον δρόμο της ελπίδας, που θα οδηγήσει στην πρόοδο. Να μας μιλήσετε για τα όνειρα   και να μας οπλίσετε με φρέσκες ιδέες και την αισιοδοξία σας. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα είναι δίπλα σας, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος, σε όλους τους καλούς αγώνες, που θα αναλάβετε ενωμένοι για να υπερασπιστείτε το δικαίωμα στη μόρφωση.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 18 ου Συνεδρίου σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

_____________