27/3/14

Παρέμβαση της βουλευτή κας Στέλλας Κυριακίδου

Παρέμβαση της βουλευτή κας Στέλλας Κυριακίδου
στην Ειδική Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης
για τα δικαιώματα του παιδιού


Συνεχίζονται στο Ντουμπρόβνικ οι εργασίες της Ειδικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία και Εφαρμογή των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η Γενική Εισηγήτρια για τα Παιδιά της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής κας Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβαση της, παρουσίασε το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι στιγμής η ΚΣΣΕ, όσον αφορά στην προστασία των παιδιών εν καιρώ κρίσης, καθώς επίσης και τις πολλαπλές προκλήσεις, που εξακολουθούν να υφίστανται τα παιδιά στους ιδιαίτερους τομείς της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η κα Κυριακίδου τόνισε ότι ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικής κρίσης και στενότητας, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά ώστε οι περικοπές στη χρηματοδότηση προγραμμάτων υγείας και κοινωνικής αρωγής να μην επηρεάζουν δυσμενώς, τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά. Τουναντίον, υπέδειξε η Κύπρια βουλευτής, οι πολιτικές που προστατεύουν το παιδί και την οικογένεια, πρέπει να διαφυλάττονται και να ενισχύονται. Υπογραμμίζοντας το πολύ σημαντικό έργο της Συνέλευσης για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η ΚΣΣΕ, μέσω της υιοθέτησης σχετικών Συμβάσεων, εκθέσεων και συστάσεων, μέσω της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, συμβάλλει ουσιαστικά στην αποσαφήνιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού, δια της υιοθέτησης ενός ισχυρού νομικού πλαισίου, στο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο. Ωστόσο, επεσήμανε η κ. Κυριακίδου, η φτώχεια και η οικονομική εξαθλίωση έχουν διαβρώσει την κοινωνική συνοχή με αποτέλεσμα τα παιδιά να στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η παιδική φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η χρήση παράνομων ουσιών, η ενδοοικογενιακή βία, η σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, η εκπόρνευση και εμπορία ανηλίκων και η παράνομη εργασία είναι όλα φαινόμενα, που βρίσκονται σε έξαρση στην Ευρώπη και που πλήττουν, όχι μόνο την ατομική αξιοπρέπεια των παιδιών θυμάτων, αλλά ευρύτερα, το δημοκρατικό ιστό των κοινωνιών μας.
Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές οντότητες και υποκείμενα δικαίου και δεν μπορεί να θεωρούνται «μικροί ενήλικες» τόνισε η κα Κυριακίδου.

Υπέδειξε δε ότι η ιδιαιτερότητά των παιδιών, οι συνθήκες και οι συγκεκριμένες τους ανάγκες προϋποθέτουν την παροχή υπηρεσιών, εκ μέρους του κράτους, που να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά και να στοχεύουν αποκλειστικά στην σωματική και ψυχολογική τους ακεραιότητα και ευημερία, με υπέρτερο πάντοτε κριτήριο το συμφέρον του παιδιού.

Η κα Κυριακίδου κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θεσπίσει η ΚΣΣΕ, το 2011, σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, καθότι, όπως ανέφερε, αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την βέλτιστη παροχή και εφαρμογή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αρωγής φιλικών προς το παιδί. Πολλά από τα μέτρα που προτείνονται, επεσήμανε η κα Κυριακίδου, βασίζονται στην πρόληψη και έγκαιρη αποτίμηση προγραμμάτων και πολιτικών.

Καταλήγοντας, η Γενική Εισηγήτρια για τα Παιδιά κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειες τους, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα του παιδιού, στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες αδυναμίες και αποκλίσεις εντοπιστούν, με στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την πραγματική ευημερία και ανάπτυξη των παιδιών.

_______________