27/3/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την απαλλοτρίωση κτήματος του κ. Άθου Παρισινού κ.ά. και κατάσχεση κρατικής περιουσίας



Αναφορικά με την απαλλοτρίωση από το κράτος κτήματος κ. Άθου Παρισινού κ.ά. και τη χθεσινή κατάσχεση του υπηρεσιακού οχήματος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:


«Η χθεσινή κατάσχεση του υπηρεσιακού οχήματος του Γενικού Εισαγγελέα δημιουργεί σε όλους μας αρνητικά συναισθήματα. Έχουμε συνεννοηθεί με τη Γενική Εισαγγελία να προχωρήσουμε με αγωγή και συγκεκριμένα να ζητήσουμε αναστολή εκτέλεσης των ενταλμάτων κατάσχεσης έτσι ώστε, ει δυνατό, να είναι η τελευταία φορά που καθιστάμεθα μάρτυρες αυτού του ακραίου ‘θεάματος’ που έχουμε δει όλοι μας (από τους τηλεοπτικούς δέκτες). Ένα θέαμα που δεν τιμά το κράτος ούτε τους θεσμούς.

Την ίδια στιγμή, θα ζητήσουμε από το δικαστήριο να μας επιτρέψει να καταβάλουμε στους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου ακινήτου, υπό μορφή ενοικίου, την αξία (του κτήματος) από την ημέρα που έγινε η απαλλοτρίωση μέχρι την ημέρα που η Κυβέρνηση απεφάσισε την ανάκληση της απαλλοτρίωσης. Έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να πάρουν ένα αντίτιμο υπό μορφή ενοικίασης για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που στερούνταν την περιουσία τους.

Να προσθέσω ότι αυτή η υπόθεση πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Ήταν απότοκο λανθασμένων, επιπόλαιων και επιλήψιμων ενδεχομένως ενεργειών, αν διαφανεί μετά από την έρευνα που θα γίνει ότι συντρέχουν και ποινικά αδικήματα σε σχέση με τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης. Δεν μπορεί τον Φεβρουάριο του 2010 να λες ότι το ακίνητο που απαλλοτριώθηκε δεν μας χρειάζεται για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος – επί του προκειμένου για να ανεγερθεί εκεί σχολείο – και να το επιστρέφεις στον ιδιοκτήτη, και τρεις μήνες αργότερα να λες (τελικά) το χρειάζομαι αυτό το ακίνητο και να το απαλλοτριώνεις ξανά. Με τη διαφορά ότι την πρώτη φορά η αξία του κτήματος είχε υπολογιστεί στο €1 εκ. και τη δεύτερη φορά στα €5 εκ.

Και φτάσαμε στο σημείο όπου, αν πληρώναμε το ακίνητο με συμβιβασμό, δηλαδή με δόσεις, θα μας κόστιζε €9 εκ. ενώ με άμεση πληρωμή €7 εκ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το θέμα ήδη απασχολεί εμάς ως Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου και θα απασχολήσει και τη Γενική Εισαγγελία».