6/3/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ισχυρισμούς περί δήθεν ασυνεννοησίας μεταξύ Υπηρεσιών του

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ισχυρισμούς
περί δήθεν ασυνεννοησίας μεταξύ Υπηρεσιών του


Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ τα οποία έχουν προκύψει μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου, με θέμα ‘Τα προβλήματα που παρουσιάζονται όσον αφορά τη δανειοδότηση για την ανέγερση κατοικιών στα οικόπεδα αυτοστέγασης και τρόποι αντιμετώπισης τους’, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) επιθυμεί να διασφαλίσει τα δάνεια που παραχωρεί σε δικαιούχους εκτοπισθέντες κρατικού οικοπέδου σε συνοικισμούς αυτοστεγάσεων, καθώς και τους δικαιούχους κρατικού οικοπέδου που διατίθενται μέσω του Σχεδίου Διάθεσης Οικοπέδων για Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα. Εισήγηση του Προέδρου του ΟΧΣ είναι όπως το ίδιο το κράτος υποθηκεύει το μερίδιο της γης που παραχωρεί σε δικαιούχο κρατικού οικοπέδου για εξασφάλιση του Οργανισμού. Επί του προκειμένου, το Κτηματολόγιο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά το ενδεχόμενο να εκποιείται ακίνητη περιουσία του κράτους σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις υποχρεώσεις του έναντι των δανειστών του.

Παρόλα αυτά, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ημερ. 12 Δεκεμβρίου 2013, δόθηκαν οδηγίες όπως ο Αν. Διευθυντής Κτηματολογίου εξετάσει την εν λόγω εισήγηση και ετοιμάσει σχετικό σημείωμα προς τον Υπουργό Εσωτερικών με εισηγήσεις για χειρισμό και επίλυση του θέματος.

Για τον σκοπό αυτό, για τη διερεύνηση δηλαδή του θέματος και εφόσον ο ΟΧΣ είναι ο αιτούμενος, στάλθηκε επιστολή εκ μέρους του Κτηματολογίου στις 14 Φεβρουαρίου 2014 προς τον ΟΧΣ, ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες και στοιχεία σε σχέση με δικαιούχους στους οποίου ο ίδιος ο Οργανισμός έχει ήδη παραχωρήσει δάνεια. Ο λόγος που το Κτηματολόγιο δεν αποτάθηκε στις Επαρχιακές Διοικήσεις, είναι διότι κρίθηκε ότι για σκοπούς ταχύτερης διεκπεραίωσης του θέματος ήταν προτιμότερο να αποταθούμε απευθείας στον Οργανισμό που είναι ο αιτούμενος και ο οποίος παραχωρεί τα δάνεια.

Συνεπώς, ουδεμία «ασυνεννοησία» υφίσταται μεταξύ Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως λανθασμένα έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα του καθημερινού Τύπου».

--------------------