21/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας δρ Κ. Καδή στη βράβευση των νικητών του Παγκύπριου Διαγωνισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας δρ Κ. Καδή στη βράβευση
των νικητών του Παγκύπριου Διαγωνισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής


Μακαριότατε, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στη σεμνή αυτή εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμή των νικητών του Ζ’ Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού, που οργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή φέρνουν στο προσκήνιο την ευρύτερη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, και αναδεικνύουν τη σημασία της για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων μας.

Ο φετινός διαγωνισμός είχε ως θέμα: « Αντί να απελπίζεσαι στο σκοτάδι άναψε ένα φως - Η συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της ηθικής και οικονομικής κρίσης της εποχής μας». Η προκήρυξη του διαγωνισμού συμπίπτει με μια εποχή δύσκολη για τον τόπο μας, κατά την οποία η οικονομική κρίση δοκιμάζει όλους καθημερινά. Τα πολλά προβλήματα όμως, φέρνουν στην επιφάνεια και μια άλλη διάσταση της κρίσης, που σχετίζεται με την ηθική της κοινωνίας μας και την ευθύνη που βαραίνει όλους.

Η καταναλωτική μανία των τελευταίων ετών, η επιβολή του ευδαιμονισμού, και η παγκοσμιοποίηση, αποπροσανατόλισαν τη ζωή μας από τις σταθερές αξίας που πρέπει να τη διέπουν και μας απομάκρυναν από τα σημεία αναφοράς που για αιώνες τώρα μας παρείχε η Ορθόδοξή Χριστιανική μας παράδοση. Αρετές, αρχές και αξίες της ζωής – όπως η αγάπη, το φιλότιμο, η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, η πίστη στον Θεό, η προσήλωση στην οικογένεια, η προσφορά στην πατρίδα, ο ζήλος για πνευματική καλλιέργεια και ηθική διάκριση – ατόνησαν μέσα μας. Τη θέση τους κατέλαβε η ανάγκη για το ατέλειωτο και ψυχοφθόρο κυνήγι του πλούτου και της κοινωνικής προβολής, και η φιλοδοξία της εύκολης καταξίωσης με οποιοδήποτε κόστος. Όλα αυτά στέρησαν την ανθρώπινη ψυχή από την ουσία της, την άφησαν ανοχύρωτη και την οδήγησαν, με την πρώτη δυσκολία, στο άγχος και την απελπισία.
Μέσα από αυτά τα δεδομένα, το θέμα του διαγωνισμού έδωσε στους μαθητές μας την ευκαιρία να προβληματιστούν για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να βγούμε – ως άνθρωποι και ως κοινωνία – από το σκοτάδι και τα προβλήματα, και να αντικρίσουμε το φως. Είμαι σίγουρος πως η αναμέτρηση αυτή με τον εαυτό τους μόνο θετικές συνέπειες είχε μέσα τους. Όλοι οι μαθητές, διακριθέντες και μη, συνειδητοποίησαν ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι στη ζωή τους και οι προτεραιότητες στην καθημερινότητά τους. Στην πορεία τους αυτή, τόσο η Εκκλησία όσο και η Πολιτεία – και ασφαλώς το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – θα είναι πάντοτε συνοδοιπόροι και αρωγοί.

Συγχαίρω τους μαθητές που βραβεύονται σήμερα και εύχομαι – τόσο σε αυτούς όσο και σε όλους όσοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό – δύναμη, καλή επιτυχία στο υπόλοιπο της χρονιάς και ευόδωση όλων των ονείρων και των προσδοκιών τους.   

___________