22/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη




Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

 κ. Νίκου Κουγιάλη

στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ε.Κ.Α.

στην αίθουσα Κοινοτικού Συμβουλίου Αστρομερίτη


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να παρευρεθώ και να χαιρετίσω το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της οργάνωσής σας.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που για πάνω από έξι δεκαετίες διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα κοινά του τόπου μας και δίκαια κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καταξίωση ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο για τη διαχρονική του  ευαισθησία, για την υπεράσπιση των δίκαιων συμφερόντων του αγρότη, αλλά και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα γενικότερα στο νησί μας.



Όλοι αναγνωρίζουμε πως σήμερα ο τομέας της γεωργίας στον τόπο μας αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα. Η προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων αυτών από μέρους της Κυβέρνησης είναι συνεχής και επίμονη. Είναι επιτακτική η ανάγκη για εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τη γεωργία και τον τρόπο άσκησής της, ώστε αυτή να ενισχυθεί, να αναπτυχθεί και, κατά συνέπεια, να γίνει πιο ανταγωνιστική.



Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας αύξησε το ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ωθεί αρκετούς, κυρίως νέους, να δραστηριοποιηθούν στο τομέα της  γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η στροφή αυτή δεν μας αφήνει αμέτοχους. Είναι αφορμή αναδιάρθρωσης της κυπριακής γεωργίας.



 Όραμα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ώστε να αποτελέσει ξανά παράγοντα επανασύστασης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της υπαίθρου, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής στη βάση της διατήρησης του περιβάλλοντος.



Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας, σε σωστή επιστημονική και επαγγελματική βάση και η αύξηση της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την αειφόρο διαχείριση των φυσικών μας πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα κονδύλια που παρέχονται στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ανάπτυξη της οικογενειακής γεωργίας που μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών. Όπλο στα χέρια των παραγωγών μας, η υψηλή ποιότητα και αξία της γεωργικής μας παραγωγής, παρέχοντας πρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα. Μέσα από αυτές τις προσεγγίσεις δίνεται, επίσης, η ευκαιρία της ανάπτυξης παράλληλων δραστηριοτήτων στον τριτογενή τομέα, όπως είναι ο αγροτουρισμός. 



Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζεται το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο της μεταρρύθμισης του αγροτικού  τομέα και  μέσω του οποίου θα διοχετευθούν στον τόπο μας περίπου 220 εκατ. ευρώ.



Παράλληλα, με στόχο την καλύτερη και πιο στοχευμένη άσκηση της αγροτικής πολιτικής, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δημιουργεί Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.  Η Νομική Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει τη νομοτεχνική επεξεργασία του και το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 12 Μαρτίου 2014 ενέκρινε το σχετικό Νομοσχέδιο και Κανονισμούς.



Όσον αφορά τη φετινή ανομβρία, οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας και ιδιαίτερα ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης παρακολουθούν στενά την κατάσταση και προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Σύντομα, και μόλις οριστικοποιηθούν οι ζημιές, κλιμάκια του ΟΓΑ θα προβούν στις αναγκαίες εκτιμήσεις και στην κήρυξη των ανομβριόπληκτων περιοχών. Ενέργειες γίνονται και για την πληρωμή των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου οι σιτηροκαλλιεργητές να έχουν στη διάθεση τους, τους απαραίτητους πόρους για την επαναδραστηριοποίηση τους για τη νέα χρονιά. Η τελική πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση των επιτόπιων ελέγχων του ΚΟΑΠ, θέμα για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες όπως επισπευσθεί. Είναι αμετάθετος στόχος του Υπουργείου όπως οι αποζημιώσεις καταβληθούν στο ακέραιο, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, και για το σκοπό αυτό θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια.



Ο αγροτικός μας τομέας δεν αντιμετωπίζει μόνο διαρθρωτικά προβλήματα. Συχνά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το πρόβλημα της ανομβρίας, και άλλες καταστροφές από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τον αγροτικό μας κόσμο, που πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Επιβεβαίωση των πιο πάνω αποτελεί η πρόσφατη στήριξη των ζημιών στους πατατοπαραγωγούς με 2.7 εκατ. ευρώ και η απόφαση για καταβολή  400.000 ευρώ στους μπανανοπαραγωγούς. Πρόσθετα, παραχωρήθηκε πρόσφατα και οικονομική στήριξη στους αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους και χοιροτρόφους ύψους 4 εκατ. ευρώ, πέραν των 3 εκ. ευρώ που καταβλήθηκαν νωρίτερα το 2013 για ενίσχυση της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας. (Συνολικά δηλαδή καταβλήθηκαν εθνικές ενισχύσεις ύψους 7εκ. ευρώ για ενίσχυση της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας).   



Θα πρέπει να τονιστεί, επίσης, ότι η άμεση προώθηση του φακέλου του χαλουμιού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την κατοχύρωση του ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, μετά και το πέρας της τρίμηνης διαβούλευσης μεταξύ αιτητή και ενισταμένων βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εξέτασης των έντεκα αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Πολύ σύντομα η Συμβουλευτική Επιτροπή θα υποβάλει στον Υπουργό Γεωργίας το πόρισμα της για λήψη τελικής απόφασης και αποστολή της αίτησης στην Ε. Επιτροπή για εξέταση σε κοινοτικό επίπεδο.



Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γεωργίας και για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις Αγροτικές μας Οργανώσεις είναι καθολικής σημασίας. Η συνεχής και εποικοδομητική συνεργασία με τις Αγροτικές Οργανώσεις είναι απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη των κοινών στόχων που θέτουμε στον αγροτικό τομέα, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό, την αναδόμηση, την αναβάθμιση την κοινωνική στήριξη και την αειφόρο ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο της προσοχής μας τον αγρότη και γενικά τον κάτοικο της υπαίθρου.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχηθώ στην Ένωση Κυπρίων Αγροτών, στην ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της, κάθε επιτυχία στο πολύτιμο έργο σας.