22/3/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου
 στο συνέδριο «Εισηγήσεις για την καλύτερη
ψυχοσωματική υγεία των παιδιών μας»


Θέλω να σας συγχαρώ θερμά για την οργάνωση του σημερινού Συνεδρίου «Εισηγήσεις για την καλύτερη ψυχοσωματική υγεία των παιδιών μας».

Από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι και την ενηλικίωση, πολλές φορές ακόμα και πιο μετά, η παρουσία του γονιού   είναι αδιάλειπτα εκεί, στηρίζοντας το παιδί, παρέχοντας προστασία και φροντίδα, δημιουργώντας πρότυπα συμπεριφοράς, αναπτύσσοντας σχέσεις επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης, βιώνοντας μαζί του κάθε στιγμή της ανάπτυξης του, μοιράζεται τις καλές και κακές στιγμές στη ζωή, έχει το χέρι του πάντα απλωμένο και έτοιμο να αποτελέσει αποκούμπι για το παιδί του. Ο σωστός γονιός είναι αυτός που συνειδητοποιεί ότι το χτίσιμο της προσωπικότητας του ανθρώπου που έφερε στη ζωή είναι ο πιο σημαντικός άξονας για την ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη άρα και για την επιτυχία του στη ζωή, σε όλα τα επίπεδα.

Η αγάπη με τη γνώση, δεμένες χέρι-χέρι, προσφέρουν το καλύτερο εργαλείο για το μεγάλωμα των παιδιών. Για την ανάπτυξη όμως των ψυχοσωματικών δυνάμεων και ικανοτήτων και την όλη αγωγή του αναπτυσσόμενου ανθρώπου, σημαντικό ρόλο παίζουν πολλοί παράγοντες αγωγής στις διάφορες φυσικές ή τεχνητές μορφές τους. Η παιδαγωγική επιστήμη ασχολείται με καθέναν από τους παράγοντες αγωγής στις πιο βασικές μορφές τους, ώστε ο παιδαγωγός να αποκτήσει συνείδηση της σημασίας τους, στην αγωγή του παιδιού. Οι κυριότεροι παράγοντες αγωγής εκτός από την οικογένεια είναι το σχολείο, η κοινωνία και η πολιτεία.

Η ψυχολογία του βάθους υποστηρίζει ότι τα πρώτα βιώματα του παιδιού, οι επιδράσεις που δέχεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του στο οικογενειακό περιβάλλον του, και ιδιαίτερα από τους γονείς του, επηρεάζουν σημαντικά τον ψυχισμό του, συντελούν θετικά ή αρνητικά στην ομαλή συναισθηματική του εξέλιξη, την ψυχική του υγεία και προδιαγράφουν το είναι του ως ενηλίκου. Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι μια χαρούμενη και ευτυχισμένη παιδική ηλικία και ένα πλούσιο σε διανοητικά ερεθίσματα περιβάλλον κατά τα πρώτα χρόνια της ζωή του παιδιού, αποτελούν σπουδαίους παράγοντες στην ομαλή πνευματική και ψυχική ανάπτυξή του.

Με λίγα λόγια, η αρμονική και ισορροπημένη σχέση στην οικογένεια βοηθά αποτελεσματικά τη σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη, την οικοδόμηση της ψυχικής υγείας και την ηθική αγωγή του παιδιού. Γενικά, όταν η οικογένεια λειτουργεί ομαλά και αρμονικά, είναι το φυτώριο που τροφοδοτεί την κοινωνία με υγιή και δημιουργικά άτομα.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως η ομαλή λειτουργία και η διατήρηση της οικογένειας δεν μπορεί να ρυθμιστεί από εξωτερικούς παράγοντες, γιατί αυτή στηρίζεται κυρίως στην αγάπη, στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλοεκτίμηση, στη θέληση και τη διάθεση των μελών της. Το σχολείο βέβαια μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια, διαπαιδαγωγώντας κατάλληλα τα μέλη της, ώστε να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ευτυχία του ατόμου καθώς και στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Παράλληλα, η πολιτεία και η κοινωνία μπορούν, με διάφορα μέτρα πρόνοιας, να λύσουν πολλά προβλήματά της, να θεραπεύσουν ορισμένες αδυναμίες της και να ενισχύσουν την ευρωστία της.

Η Βουλή μέσα στα πλαίσια του ρόλου της για την εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία του κράτους, που έχει ως αποδέκτη τον λαό, αγκαλιάζει με ιδιαίτερη φροντίδα τα παιδιά και τις ανάγκες τους, νομοθετώντας πάντοτε για το καλώς νοούμενο συμφέρον τους.

Οι γονείς και η οικογένεια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή ψυχοσωματική υγεία των παιδιών μας όπως και η Δημόσια Εκπαίδευση που αποτελεί αγαθό το οποίο πρέπει όλοι να περιφρουρήσουμε με κάθε μέσο, στηρίζοντας προσπάθειες όπως η σημερινή που άπτεται της επιμόρφωσης και της βελτίωσης της γνώσης και δουλεύει προσθετικά για όλους όσοι ασχολούνται με το μεγάλωμα και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Πριν κλείσω θα ήθελα να συγχαρώ ξανά τους διοργανωτές και να ευχηθώ καλή συνέχεια σε κάθε εποικοδομητική τους προσπάθεια.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη του σημερινού Συνεδρίου σας.