14/3/14

Τα νέα του καθήκοντα ως Υπουργός Άμυνας ανέλαβε ο κ. Τάσος Μητσόπουλος

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας παρέλαβε σήμερα, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Φώτη Φωτίου, ο νέος Υπουργός κ. Τάσος Μητσόπουλος, κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής.

Μιλώντας στην τελετή, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα: «Πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο και εκλεκτό συνάδελφο Φώτη Φωτίου για το θερμό του καλωσόρισμα και κυρίως για την προθυμία και την ετοιμότητά του να προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στη νέα αυτή και βαρύτατη αποστολή που επωμίζομαι. Το έργο του είναι πολυσήμαντο, πολυδιάστατο κι επάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να κτίζουμε το αύριο της Εθνικής Φρουράς. Εξάλλου εκτιμώ, προσδοκώ και αναμένω ότι, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, θα βρίσκεται αδιάλειπτα στο πλευρό μας.

Αναλαμβάνω σήμερα, με απόφαση του Προέδρου, ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεία της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον φίλο Υπουργό Φώτη Φωτίου. Έχω πλήρη συναίσθηση της τιμής κυρίως όμως της τεράστιας ευθύνης που επωμίζομαι. Το Υπουργείο Άμυνας είναι εξ ορισμού επιφορτισμένο με την προστασία της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών από οποιαδήποτε εχθρική απειλή. Το Υπουργείο Άμυνας είναι ένας ζωτικός πυλώνας, επάνω στον οποίο στηρίζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας και η εθνική στρατηγική για την ασφάλειά της.

Αναλαμβάνω τα ηνία του Υπουργείου σε μια δύσκολη εποχή που έχουν καταρρεύσει οι βεβαιότητες. Που στην ευρύτερη περιοχή μας τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα ανατρέπονται. Αυτή η συνεχής αλλαγή επιβάλλει να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα στις προκλήσεις, στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και των σύγχρονων απειλών. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση μας καλεί να συνεκτιμήσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη γεωπολιτική μας θέση, με προώθηση της αμυντικής διπλωματίας έχοντας πλήρη και ρεαλιστική επίγνωση των δυνάμεων και δυνατοτήτων μας.

Γνωρίζω ότι η Ε.Φ. βρίσκεται σε στάδιο αναδιοργάνωσης, που περιλαμβάνει και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, ώστε να καταστεί ένας ευέλικτος στρατός, ικανός να αντιμετωπίσει τις απειλές της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, αλλά ταυτόχρονα να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο οργανισμό στήριξης, προώθησης και υλοποίησης των εθνικών συμφερόντων και στοχεύσεων. Η ευθύνη είναι τεράστια, όμως τεράστιες είναι και οι δυνατότητες του προσωπικού του Υπουργείου και της Ε.Φ.

Πυξίδα στη ζωή μου είναι η σοφία του αρχαίου ρητού: «Ουδέν μορφώνει όσον το παράδειγμα και ουδέν επιβάλλει όσον η ευπρέπεια». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζητώ από όλους ενσυνείδητη πειθαρχία, δημιουργική εργασία και συνεργασία, έτσι ώστε η Ε.Φ. να αποτελεί πηγή αρετής και αξιών για τη νεολαία και το λαό μας. Στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων κτυπά η καρδιά μιας άλλης Κύπρου που όλοι αξίζουμε. Της Κύπρου του χρέους, της τιμής και του καθήκοντος.

Η προστασία της ακεραιότητας της Πατρίδας μας αποτελεί το ύψιστο καθήκον και ταυτόχρονα τη μέγιστη τιμή. Η Ε.Φ. η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό της Πολιτείας, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Υπηρετείται στην πλειοψηφία της, κατά 80%, από εθελοντές, κληρωτούς και εφέδρους οι οποίοι για πολλά χρόνια διαθέτουν και χρόνο και συνεισφορά από το υστέρημα τους για να διατηρείται η Ε.Φ. σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό αποτελεί επιπλέον ηθικό βάρος για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, το διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου, τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, άνδρες και γυναίκες. Πρέπει συνεπώς να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναβάθμιση της Ε.Φ. με λιγότερα, υπό τις περιστάσεις, οικονομικά μέσα, σε συνθήκες άρρηκτης ενότητας, δημιουργικότητας, αξιοκρατίας και ανθρώπινης ευαισθησίας. Και στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να σημειώσω την ανάγκη να εξοστρακίσουμε συνειδητά από τον ευαίσθητο ετούτο χώρο τον κομματικό παρεμβατισμό και παραγοντισμό. Έγνοια μας μοναδική είναι η Πατρίδα.

Θεωρώ επιπρόσθετα ως εξαιρετικής σημασίας την επικράτηση συνθηκών διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα και την πάταξη των όποιων περιστατικών διαπλοκής και διαφθοράς. Μου είναι αδιανόητο να δεχτώ ότι μπορεί στο ευαίσθητο αυτό Υπουργείο να εντοπίζονται φαινόμενα ηθικής παρακμής και εκφυλισμού αφού τα στελέχη μας πρέπει να αποτελούν, εξ ορισμού, αψεγάδιαστα πρότυπα για την κοινωνία. Από την άλλη, αυτονόητη και αναμενόμενη η σκληρή δουλειά, η επαγγελματικότητα, η μεθοδικότητα, ο ενθουσιασμός, η σεμνότητα αλλά και η αυστηρότητα που προκύπτει από την ενσυνείδητη προσήλωση στον νόμο και τους κανονισμούς, με σεβασμό παράλληλα της μοναδικότητας και της αξιοπρέπειας κάθε υφισταμένου, την επιβράβευση των προσπαθειών ακόμα και του πιο απλού στρατιώτη αλλά και τον έλεγχο της πιστής εκτέλεσης των διαταγών μέσα στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής διοίκησης.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, το σύνολο των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις υπό την Διοίκηση του Αρχηγού Ε.Φ., είτε του στρατιωτικού είτε του πολιτικού προσωπικού που είναι στο Υπουργείο Άμυνας και πέρα από κομματικές εντάξεις ή επιλογές, πρέπει να ενωθούμε σε μια ατσαλένια γροθιά, γιατί μόνο έτσι θα διαβούμε τα δύσκολα.

Αισθάνομαι υπερήφανος που αναλαμβάνω το Υπουργείο Άμυνας και δηλώνω έτοιμος να αναλώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου για να σταθώ δίπλα στους ανθρώπους, που είναι η ψυχή και συνάμα η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τη βοήθεια του Θεού, τις πρεσβείες της Υπερμάχου Στρατηγού μας και τη δική σας συνεργασία είμαι βέβαιος πως θα διατηρήσουμε και θα αναβαθμίσουμε το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της ιστορίας μας.

Σας ευχαριστώ κι εύχομαι υγεία, δύναμη και κάθε καλό στο φίλο Φώτη Φωτίου. Είμαι βέβαιος πως θα συναντηθούν και πάλι οι πορείες και οι διαδρομές μας».


Ο απελθών Υπουργός κ. Φώτης Φωτίου, από πλευράς του, είπε τα εξής: «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Κυβέρνηση, πριν από ένα περίπου χρόνο, τέθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι, οι οποίοι αποτελούσαν το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ασφαλώς κορυφαία προτεραιότητά μας, αποτέλεσε ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, όπως εκφράστηκε μέσα από το προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Όλο αυτό το διάστημα, από πλευράς Υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ, έλαβε χώρα μια σοβαρή και επίμοχθη προσπάθεια εντατικής μελέτης, για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, συμπεριλήφθηκε και η μείωση της στρατιωτικής θητείας, η οποία, οφείλω να τονίσω για πολλοστή φορά, αποτέλεσε δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και αναγκαιότητα με πολλά κοινωνικά και άλλα οφέλη, χωρίς να μειώνεται ασφαλώς το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Και είμαι σίγουρος ότι ο νέος Υπουργός θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Έχω ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία για τον σχεδιασμό όσον αφορά την αναδιοργάνωση της Ε.Φ., αλλά και τη μείωση στη στρατιωτική θητεία, και είμαι σίγουρος ότι αυτή η Κυβέρνηση, δεσμευόμενη από το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα εξαγγείλει τη μείωση στη στρατιωτική θητεία.

Η αναδιοργάνωση βέβαια, διέρχεται μέσα από εκσυγχρονισμό και του νομοθετικού πλαισίου. Ήδη μια σειρά από νομοθεσίες μεταξύ των οποίων και ο «Περί Εθνικής Φρουράς Νόμος», βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση, ενώ ο καθοριστικής σημασίας νόμος για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της Ε.Φ., ο «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών» έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Μια εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2004.

Μέσα από μια σειρά δράσεων προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να πετύχουμε την πάταξη της φυγοστρατίας. Τα αποτελέσματα κρίνονται ως θετικά, όμως η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι συνεχής και πολυδιάστατη.

Από την αρχή, θέσαμε ως πρωταρχικό μας στόχο την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού αλλά και των πολιτών μας. Γι’ αυτό οργανώσαμε και υλοποιήσαμε με απόλυτη επιτυχία, την απομάκρυνση και καταστροφή δεκάδων τόνων αχρήστων και επικίνδυνων πυρομαχικών, τροχοδρομώντας νόμιμες και γρήγορες διαδικασίες για οριστική επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να απαλλαγούμε από αυτά τα επικίνδυνα πυρομαχικά για να μην έχουμε ξανά τραγωδίες στο πρόσφατο παρελθόν, και ιδιαίτερα στο Μαρί.

Επιδιώξαμε και πετύχαμε επαναξιολόγηση του συστήματος μοριοδότησης, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη δικαιοσύνη και κατ’ επέκταση, την πειθαρχία.

Ενισχύσαμε τις αμυντικές μας σχέσεις και συνεργασίες με τις χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι η αμυντική διπλωματία, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό παράγοντα στους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύσαμε τις ήδη στενότατες σχέσεις μας με την Ελλάδα με επικαιροποίηση των κοινών μας δράσεων, με βάση τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, ιδιαίτερα στην ΑΟΖ μας. Παράλληλα, αναπτύξαμε με το Ισραήλ ένα στρατηγικό διάλογο, τα αποτελέσματα του οποίου είναι εμφανή, κρίνονται ως θετικότατα και ήδη αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Και υπενθυμίζω την τελευταία στρατιωτική άσκηση που έγινε στην Κύπρο μεταξύ των δυο χωρών, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτή η συνεργασία με το Ισραήλ θα αποδώσει καρπούς πολύ σύντομα. Ήδη το Μνημόνιο Συναντίληψης που έχουμε συμφωνήσει όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια είναι έτοιμο για υπογραφή και είμαι σίγουρος ότι ο νέος Υπουργός πολύ σύντομα θα επισκεφθεί το Ισραήλ για να υπογραφεί αυτό το Μνημόνιο το οποίο έχει εγκριθεί ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αλλά και από το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια συνεχίσαμε και τη συνεργασία μας, ή την ανάπτυξη συνεργασιών και με άλλες χώρες όπως τον Λίβανο, την Αίγυπτο, χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Ιταλία, η Γαλλία που συγκεκριμένες εταιρείες τους βρίσκονται εδώ όσον αφορά τα θέματα του φυσικού αερίου. Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες με αυτές τις χώρες. υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες που διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια του φυσικού μας πλούτου.

Η ένταξή μας στο πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (PfP) αποτέλεσε επίσης σημαντικό στόχο για το Υπουργείο μας. Σε αγαστή συνεργασία πάντοτε ασφαλώς με το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από έντονες διεργασίες, θέσαμε τις βάσεις για υλοποίηση της προσπάθειας αυτής, η οποία πιστεύω θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

Προβάλαμε μια άλλη διάσταση της Εθνικής Φρουράς, αναδεικνύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Μέσα από την εθελοντική προσφορά, την προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων μας σε θέματα ουσιοεξάρτησης, υγείας, πρόληψης των οδικών ατυχημάτων και δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης, προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που στις μέρες μας αποτελούν κοινωνική αναγκαιότητα.

Φέραμε, όχι μόνο την κοινωνία κοντά στο στράτευμα, αλλά και το στρατιωτικό προσωπικό κοντά στους πολίτες. Αυτό ήταν και παραμένει μια διαχρονική ανάγκη. Χωρίς αυτή τη ζωντανή σχέση και τη θετική αλληλεπίδραση, η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να εκπληρωθεί με επιτυχία.

Οφείλω να τονίσω ότι, ειδικότερα αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, απαιτείται από όλους συναίνεση και ενότητα.

Έλεγα, και θα συνεχίσω να λέω ακούραστα ότι η Κύπρος μας, είναι πάνω απ’ όλους και απ’ όλα. Κάθε προσωπικό ή άλλο συμφέρον και επιδίωξη.

Σήμερα, παραδίδοντας τα καθήκοντά μου ως Υπουργός, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή να μου εμπιστευθεί το χαρτοφυλάκιο ενός νευραλγικού Υπουργείου όπως αυτού της Άμυνας. Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας επιβάλλεται όλοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το όραμά του για επανένωση της Κύπρου μας, διέρχεται μέσα από συλλογικότητα, ομοψυχία και κοινή προσπάθεια. Τούτο αποτελεί το πλέον ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της πλευράς μας και δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε. Θέτουμε υπεράνω όλων το συμφέρον του τόπου μας, ενώνουμε δυνάμεις και επιδιώκουμε την ανάκαμψη και την απελευθέρωση της Κύπρου μας.

Θέλω σήμερα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, γιατί πραγματικά αυτούς τους 13 μήνες είναι μαζί που εργαστήκαμε σκληρά για να πετύχουμε αυτό που πετύχαμε. Θέλω να πω ότι έχουμε ένα αξιόλογο προσωπικό, έχουμε αξιόλογους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, και νιώθω περήφανος πραγματικά για΄τι υπηρέτησα Υπουργός Άμυνας. Νιώθω περήφανος γιατί αυτό το προσωπικό μπορεί να ανταπεξέλθει στις πιο δύσκολες στιγμές.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους συνεργάτες μου αλλά και το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων, για το υψηλό φρόνημα, την εργατικότητα και τον άρτιο επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το Άμυνας, είναι Υπουργείο με πολλές προκλήσεις και τεράστιες ευθύνες. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού που υπηρετεί εδώ, είναι αξιόλογο, παραγωγικό, έμπειρο μα προπαντός, διαθέτει πείσμα και όρεξη για δουλειά. Αυτή την εικόνα αποκόμισα κατά το διάστημα του ενός έτους όπου διατέλεσα Υπουργός Άμυνας και αυτό αποτελεί προσωπική μου κατάθεση.

Θέλω τώρα να καλωσορίσω τον νέο Υπουργό Άμυνας, ένα παλιό μου φίλο και συνεργάτη, τον φίλτατο Τάσο Μητσόπουλο, τον συγχαίρω για τον διορισμό του και του εύχομαι εκ βάθους καρδίας, υγεία και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει ο Τάσος. Γνωρίζω το ήθος του, γνωρίζω τις ικανότητες του και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει με ζήλο την υλοποίηση του προγράμματος του ΠτΔ.

Είμαι βέβαιος ότι η φιλοπατρία που τον διακρίνει, το ήθος και οι εξαιρετικές του ικανότητές, θα τον βοηθήσουν να υπερπηδήσει τις όποιες προκλήσεις και δυσκολίες με αποφασιστικότητα, θάρρος και επαγγελματισμό.

Θέλω να σε διαβεβαιώσω, φίλε Τάσο, ότι, θα είμαι δίπλα σου ό,τι και να χρειαστεί αλλά να βασιστείς και στο προσωπικό αυτού του Υπουργείου, και το στρατιωτικό και το πολιτικό γιατί θα σε στηρίξουν».

Μιλώντας εκ μέρους όλου του προσωπικού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαληκκίδης, εξήρε το έργο του απερχόμενου Υπουργού, λέγοντας ότι ανέλαβε το Υπουργείο σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο. Μια περίοδο που, όπως είπε, ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι αξιωματικοί και οι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα, οι νέοι και οι εθνοφρουροί μας χρειαζόντουσαν στήριξη, ενθάρρυνση και έμπνευση, χρειαζόντουσαν ηγέτες.

«Τη δύσκολη εκείνη ώρα με τη δυναμική προσωπικότητα και την ηγετική σας φυσιογνωμία, εμπνεύσατε το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και το παρωθήσατε να συνταχθεί με το όραμα που θέσατε. Θέσατε νέους υψηλούς πολιτικούς στόχους και αναδείξατε νέους ρόλους για το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά. Στόχους και ρόλους, που παρά το μικρό χρονικό διάστημα που παραμείνατε στο Υπουργείο, κατορθώσατε άλλους μεν να ολοκληρώσετε, άλλους δε να αναπτύξετε και να θέσετε σε τροχιά υλοποίησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής.

Αποχαιρετώντας τον απελθώντα Υπουργό, αναφέρθηκε στα σημαντικά του αποτελέσματα και την αξιόλογη παραγωγή πολιτικής. «Είναι και θα παραμείνει μια φωτεινή περίοδος της ιστορίας του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, που θα φέρει την προσωπική σας σφραγίδα. Γι’ αυτό μπορείτε να νοιώθετε περήφανος και δικαιούστε το δίκαιο δημόσιο έπαινο», κατέληξε.

Ακολούθως ο κ. Μαληκκίδης καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Άμυνας κ. Τάσο Μητσόπουλο, αναφέροντας ότι αναλαμβάνει το Υπουργείο σε δύσκολες ώρες. «Η αντιμετώπιση των πολλαπλών αυτών προκλήσεων επιβάλλει τη συνέχιση της προσπάθειας για μια Ε.Φ. αξιόμαχη και αξιόπιστη που θα λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής και διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιβάλλει την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και συμμαχιών», είπε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε δε ότι οι εξαιρετικές ικανότητές του, το υψηλό δημόσιο ήθος και οι προηγούμενες εμπειρίες θα τον βοηθήσουν ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις. «Είμαι σίγουρος ότι θα αναβαθμίσετε περαιτέρω τον καθοριστικό ρόλο του Υπουργείου, ενισχύοντας τη συλλογική προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε. Περαιτέρω, διαβεβαίωσε τον νέο Υπουργό ότι τόσο το πολιτικό όσο και το στρατιωτικό προσωπικό θα τον στηρίξει στην πολιτική και το έργο του.

Η τελετή παράδοσης- παραλαβής του Υπουργείου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Χρίστου Μαληκκίδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, του Υπαρχηγού Αντιστράτηγου Ανδρέα Παπαπαύλου, στελεχών της Εθνικής Φρουράς και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.