14/3/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ΕΤΕΚ για τη Δήλωση Πολιτικής

Αναφορικά με αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που εξέφρασε πρόσφατα το ΕΤΕΚ για τη Δήλωση Πολιτικής, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

«Στις 14/2/2014 με τη γνωστοποίηση ΑΔΠ 102 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ. 4590, το τροποποιημένο κείμενο της Δήλωσης Πολιτικής. Εξ’ αφορμής της εισαγωγής του Κεφαλαίου 9.6 «Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων» το ΕΤΕΚ, κατακρίνοντας τη συγκεκριμένη πολιτική, ζητά την αναστολή εφαρμογής της Δήλωσης Πολιτικής.

Διευκρινίζεται ότι το ΕΤΕΚ, συμμετείχε με εκπρόσωπο του στην Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία ήταν αρμόδια για τη διαμόρφωση των πολιτικών / κειμένων της Δήλωσης Πολιτικής, στην οποία περιλαμβανόταν και το εν λόγω κεφάλαιο. Στη συνέχεια, το κεφάλαιο αυτό μέσα από τη διαδικασία περαιτέρω διαβουλεύσεων που ακολουθήθηκε, έτυχε λεπτομερέστερης επεξεργασίας, αλλά, παράλληλα, έγινε και πιο περιοριστικό όσον αφορά τις μεγάλες αναπτύξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα της υπαίθρου.

Ως εκ τούτου το ΕΤΕΚ, όφειλε αν διαφωνούσε με την πολιτική αυτή, να εκφράσει ανάλογες απόψεις μέσω του εκπροσώπου του στα πλαίσια της πιο πάνω διαδικασίας και όχι να ασκεί εκ των υστέρων κριτική ως να μην είχε ιδέα για το όλο θέμα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με τη σχετική γνωστοποίηση της δημοσίευσης του κειμένου της Δήλωσης Πολιτικής, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει στον Υπουργό Εσωτερικών αιτιολογημένες ενστάσεις, βασισμένες σε συγκεκριμένους/τεκμηριωμένους λόγους. Ο Υπουργός, πριν την οριστικοποίηση της Δήλωσης Πολιτικής, θα συμβουλευτεί την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία το ΕΤΕΚ συμμετέχει με εκπρόσωπο του, για όλες τις ενστάσεις.

Συνεπώς, το ΕΤΕΚ έχει την ευκαιρία εποικοδομητικά να υποβάλει εισηγήσεις με τις τροποποιήσεις που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν και να συζητήσει το όλο θέμα στα πλαίσια της πιο πάνω διαδικασίας».