14/3/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσιεύματα για το θέμα των εκμισθώσεων κρατικής γης

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο για το θέμα των εκμισθώσεων κρατικής γης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα :


«Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, κατά τον υπολογισμό της εκτίμησης του ύψους του μισθώματος/τέλους χρήσης στη συνομολόγηση νέων Συμβάσεων Μίσθωσης/ Αδειών Χρήσης, λαμβάνει υπόψη του τα ακόλουθα:
α) Για γεωργικούς/κτηνοτροφικούς σκοπούς το ενοίκιο υπολογίζεται με βάση τα συγκριτικά ενοίκια στην περιοχή.
β) Για οικιστικούς/τουριστικούς σκοπούς το ενοίκιο υπολογίζεται με ποσοστό πάνω στην αγοραία αξία της ιδιοκτησίας.
γ) Για βιομηχανικούς σκοπούς εντός βιομηχανικών ζωνών το ενοίκιο, από τις 23.7.2010 υπολογίζεται με ποσοστό πάνω στην αγοραία αξία της ιδιοκτησίας, ανάλογα με τα υφιστάμενα έργα υποδομής. Πριν τις 23.7.2010 καθοριζόταν από το Υπουργικό Συμβούλιο ανάλογα με τα υφιστάμενα έργα υποδομής.
Σημειώνεται ότι τη διαχείριση κρατικής γης, εντός των Βιομηχανικών Περιοχών, την έχει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τη Διαχείριση της Κρατικής Δασικής Γης την έχει το Τμήμα Δασών. Περαιτέρω, το Τμήμα Γεωργίας διαχειρίζεται τα κτηνοτροφικά οικόπεδα τα όποια εμπίπτουν σε Κτηνοτροφικές Περιοχές.
Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση των μισθωμάτων/τελών χρήσης, αυτά αναθεωρούνται κάθε πέντε χρόνια και κατά την αναθεώρηση λαμβάνεται υπόψη η αξία της ιδιοκτησίας κατά τον χρόνο της αναθεώρησης, σύμφωνα με τους περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας Διάθεση Κανονισμούς.
Σε ό,τι αφορά στην είσπραξη καθυστερημένων ενοικίων, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ακολουθεί την ενδεδειγμένη διαδικασία, αποστέλλοντας στους μισθωτές, ειδοποιήσεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους, διαβιβάζονται στην Νομική Υπηρεσία για λήψη δικαστικών μέτρων για είσπραξη των οφειλόμενων ενοικίων ή/και ακύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης/ Αδειών Χρήσης και ανάκτηση του μισθίου. Οποιοδήποτε ποσό παραμείνει απλήρωτο, εξυπακούεται ότι επιβαρύνεται, δυνάμει της σχετικής Νομοθεσίας, με δημόσιο τόκο υπερημερίας, από την ημέρα που το ποσό αυτό κατέστη πληρωτέο.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν απομείνει 268 Συμβάσεις Μίσθωσης/Άδειες Χρήσης, οι οποίες ανανεώνονται αυτόματα από χρόνο σε χρόνο, δεν προβλέπουν αναθεώρηση του μισθώματος/ετήσιου τέλους χρήσης σύμφωνα με την αγοραία αξία και οι Μισθωτές/Αδειούχοι, έχουν αποδεχθεί την ακύρωση και ετοιμασία νέας Σύμβασης Μίσθωσης/Άδειας Χρήσης. Στις νέες Συμβάσεις Μίσθωσης/Άδειες Χρήσης θα προβλέπεται η αναθεώρηση του μισθώματος/ετήσιου τέλους χρήσης, με βάση την αγοραία αξία κάθε πέντε χρόνια. Οι πιο πάνω Συμβάσεις Μίσθωσης/Άδειες χρήσης, είτε βρίσκονται στο στάδιο υποβολής τους στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, είτε στον Κλάδο Εκτιμήσεων του Κτηματολογίου για υπολογισμό του μισθώματος/ετησίου τέλους χρήσης.
Επίσης, υπάρχουν 41 Συμβάσεις Μίσθωσης/Άδειες Χρήσης που εκκρεμούν για εξασφάλιση σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για ακύρωσή τους, επειδή η ισχύς των υφιστάμενων συμβάσεων έληξε και οι Μισθωτές/Αδειούχοι δεν ενδιαφέρονται για σύναψη νέας σύμβασης με αναθεωρημένο ενοίκιο.
Αντιλαμβανόμαστε ότι κατ’ ανάλογο τρόπο λειτουργούν/ενεργούν και τα υπόλοιπα Τμήματα της Κυβέρνησης που διαχειρίζονται θέματα μίσθωσης κρατικής γης για τους σκοπούς που προαναφέρονται».