27/3/14

Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας


Στη σημερινή συνάντηση, στη Λευκωσία, μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Γιάννη Μανιάτη, που διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν κυρίως το νέο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2030.



Συμφωνήθηκε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στη θέση μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα, ενόψει των διεθνών διαπραγματεύσεων που έπονται για την κλιματική αλλαγή και διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά στα επιμέρους στοιχεία του νέου πλαισίου.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι,

πρέπει οι στόχοι της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου να είναι ρεαλιστικά φιλόδοξοι και ταυτόχρονα στον καταμερισμό των επιμέρους στόχων πρέπει να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και ειδικότερα όσον αφορά τις συνθήκες των αγορών τους και
πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στη κάθε ηλεκτρική αγορά πριν τεθούν συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ενόψει των νέων προκλήσεων για το περιβάλλον που προκύπτουν, μεταξύ άλλων και από τις δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, συμφωνήθηκε όπως συγκροτηθεί άμεσα Ειδική Ομάδα Εργασίας για να μελετήσει και προωθήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες στο τομέα της προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, καθώς και στα θέματα κλιματικής αλλαγής. Στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις για αντιμετώπιση τωνκοινώνπροκλήσεων, με υιοθέτησηκοινών πολιτικών και δράσεων, που θα εφαρμοστούν στη βάση διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ