20/3/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Βαρνάβα στις εργασίες της 130ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης στη Γενεύη



Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Βαρνάβα στις εργασίες
 της 130ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης στη Γενεύη


Ολοκληρώνονται σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 130ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης στις οποίες μετέχει, από κυπριακής πλευράς, αντιπροσωπία αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής), κ. Μάριο Καρογιάν, κα Σκεύη Κουκουμά Κούτρα και κ. Γιώργο Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα πήρε μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο με θέμα «Προς μια ανάπτυξη που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις: Συνυπολογίζοντας δημογραφικές τάσεις και φυσικούς περιορισμούς».

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον ενσωματωθούν πλήρως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στη λειτουργία της, ο κ. Βαρνάβα υποστήριξε ότι τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα μπορούν να μετρηθούν τόσο υπό το πρίσμα του πληθυσμού, όσο και έχοντας υπόψη τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους μιας γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής. Ο πληθυσμός αυτός, εξήγησε, μπορεί να είναι απόλυτα ομοιογενής ή ετερογενής λόγω της παρουσίας μεταναστών, μπορεί να περιλαμβάνει δυσανάλογα μεγάλα ποσοστά νεανικής ανεργίας ή να είναι ένας εξαιρετικά ενεργός πληθυσμός, με σημαντικές συνταξιοδοτικές παροχές. Τα δημογραφικά αυτά χαρακτηριστικά, πρόσθεσε, καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή βέλτιστων δημόσιων πολιτικών για τη δημιουργία ευημερουσών, παραγωγικών και δυναμικών κοινωνιών.

Εξίσου σημαντική παράμετρος προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης είναι το φυσικό περιβάλλον στο οποίο διαβιεί ένας πληθυσμός, υποστήριξε ο κ. Βαρνάβα. Ο προσδιορισμός κάθε πληθυσμού σε αγροτικό ή αστικό, ανέφερε, καθώς και οι φυσικοί του πόροι, μπορούν να καθορίσουν τις αναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο. Εξάλλου, πρόσθεσε, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται μια φυσική καταστροφή, αντικατοπτρίζει, για παράδειγμα, τις δημόσιες πολιτικές και πρακτικές που ισχύουν σε κάθε περιοχή και τον βαθμό της ευαισθησίας ή αδυναμίας κάθε κοινωνίας, ενώ μπορεί επίσης να φανερώσει την ποιότητα του πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και το φάσμα και τους περιορισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, επισήμανε ο κ. Βαρνάβα, η πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες μας είναι η πλήρης αξιοποίηση αυτών των ιδιαιτεροτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.  Σημείωσε δε ότι οι χώρες που έχουν επενδύσει σε στρατηγικές αειφόρου ανάπτυξης και αφοσιώθηκαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σαφώς επωφεληθεί, τόσο σε σχέση με το βιοτικό τους επίπεδο όσο και σε σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία του Πλαισίου Δράσης του Hyogo 2005-2015, των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ, καθώς και των αναπτυξιακών στόχων για τη μετά το 2015 εποχή, στον καθορισμό του επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού σε διεθνές επίπεδο, προς επίτευξη των συμφωνηθέντων ορόσημων και στόχων. Η ενσωμάτωση στρατηγικών μείωσης του κινδύνου από φυσικές καταστροφές και η ικανότητα των αναπτυξιακών μας πολιτικών να προσαρμόζονται σε αυτές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα από τη θεωρία στην πράξη, τόνισε. Ομοίως, χρειάζεται να εξευρεθούν πιο άμεσοι τρόποι εντοπισμού των ελλείψεων προκειμένου να υιοθετηθούν ποιοτικότερες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό του μέλλοντός μας, κατέληξε.

_________________