20/3/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Fule





Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνάντηση
του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Fule


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας κ. Stefan Fule στις Βρυξέλλες:

«Η συνάντηση επικεντρώθηκε καταρχήν στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Έγινε μια ανασκόπηση των εξελίξεων ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί απόψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο ως γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει. Το Ουκρανικό είναι ένα θέμα που μας αφορά και μας επηρεάζει άμεσα.

Δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο αναβαθμισμένος ρόλος της ΕΕ στην όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ως γνωστό ο βασικός ρόλος ανήκει στον κ. Βαν Νούφελ, ο οποίος είναι ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα αυτό έχει δυο στοιχεία: συγκεκριμένα, το ένα είναι ότι ο κ. Βαν Νούφελ ουσιαστικά πρέπει να αξιολογεί τις προτάσεις που κατατίθενται - και από δικής μας πλευράς, αλλά και από πλευράς Τουρκοκυπρίων - δηλαδή να εξετάζεται κατά πόσο είναι συμβατές ή όχι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Την ίδια στιγμή τίθεται το θέμα της ενημέρωσης και εξοικείωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το κοινοτικό κεκτημένο. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και είναι μέρος αυτού που εννοούμε εμείς εδώ και καιρό, όταν αναφερόμαστε σε αναβαθμισμένο ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Αντιλαμβάνεστε ότι όσο πιο πολλά γνωρίζουν και οι Τουρκοκύπριοι για τα θέματα του κεκτημένου, τόσο πιο πολύ χρόνο θα κερδίσουμε από άσκοπες συζητήσεις, γιατί θα ξέρουν τι σημαίνει «κεκτημένο», θα αναγνωρίσουν τη σημασία της συμβατότητας, θα ξέρουν πώς λειτουργεί η ΕΕ και τι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Το τρίτο θέμα ήταν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αντιλαμβάνεστε ότι για την πλευρά μας η Αμμόχωστος είναι το πιο σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και πιστεύουμε ότι αυτό έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτό. Τόσο η ΕΕ αλλά και ο διεθνής παράγοντας, αξιολογούν ότι θα δώσει νέα δυναμική, νέα ώθηση, θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, ειδικότερα αν συμβάλουν και οι δυο κοινότητες στη διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης, είτε με εργαζόμενους, είτε με επιχειρήσεις, όπως είναι η πρόταση και η βασική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συζητήθηκε και το ζήτημα του προτεινόμενου Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, και διευκρινίστηκε πλήρως ότι δεν τίθεται θέμα από την Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης αυτή τη στιγμή για να ξανάρθει στο προσκήνιο ο Κανονισμός αυτός. Το θέμα του απευθείας εμπορίου συνδέεται αποκλειστικά με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, και ως τέτοιο συζητείται».

_______________