21/2/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε σύσκεψης με την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων Κύπρου



Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών με την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων Κύπρου.


Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων κ. Ανδρέας Πέτρου, Κοινοτάρχης Γερανίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Υπουργό είχε δύο στόχους. Πρώτον, να τον ενημερώσουμε για τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί, μεταξύ άλλων, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για ορισμένα θέματα τη συζήτηση των οποίων είχαμε ξεκινήσει με τον κ. Χάσικο. Δεύτερον, έχουμε θέσει ενώπιον του κ. Υπουργού προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Κοινοτικά Συμβούλια, ως Επαρχιακές Επιτροπές προσφυγικών Κοινοτικών Συμβουλίων, αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος.

Βρήκαμε αμέριστη συμπαράσταση από τον κ. Υπουργό. Οι δικές μας εισηγήσεις συμπίπτουν και με τις δικές του σκέψεις. Θα προχωρήσουμε μπροστά. Για τα προβλήματα που έχουμε θέσει υπόψη του, ήδη έχει δώσει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ως Γραμματεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων Κύπρου, είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι».

Ακολούθως, κληθείς από δημοσιογράφο να αναφέρει ενδεικτικά ποια είναι αυτά τα προβλήματα, ο κ. Πέτρου απάντησε: «Το κύριο θέμα είναι πώς μπορούμε να σταματήσουμε τον προσφυγικό κόσμο από το να ξεπουλά τις περιουσίες του στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων. Ο κ. Υπουργός μας είπε ποιους τρόπους έχει κατά νου και συμφωνούμε. Όμως, θα πρέπει να περιμένουμε να υλοποιηθούν. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε ικανοποιημένοι συζητώντας με έναν αξιωματούχο του Κράτους, τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό, ότι οι οδηγίες που έδωσε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στη συνέχεια ο κ. Χάσικος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς μπορεί να σταματήσει αυτό το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων των κατεχομένων και αν υπάρχει τρόπος να ανακοπεί αυτό το φαινόμενο, είπε:

«Φαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι αιτήσεις. Παρακολουθούμε καθημερινά την κίνηση των προσφυγών προς αυτή την Επιτροπή των κατεχομένων. Το γεγονός και μόνο ότι ξεκινά ο διάλογος (στο Κυπριακό), φαίνεται να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα γι’ αυτού του είδους τις προσφυγές. Δηλαδή, το μεγαλύτερο κίνητρο για τον πρόσφυγα για να μην καταθέσει αίτηση στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων είναι η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Και φαίνεται ότι σήμερα, με την έναρξη του διαλόγου, δημιουργείται αυτή η προοπτική, αυτή η ελπίδα στον πρόσφυγα ότι το Κυπριακό βαίνει προς λύση και αυτό και μόνο τον αποτρέπει από το να προχωρήσει να καταθέσει αίτηση στη λεγόμενη Επιτροπή.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι αδήριτες οικονομικές ανάγκες των προσφύγων. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια των οικονομικών της δυνατοτήτων. Ήδη, κάποια από τα μέτρα υλοποιούνται, όπως για παράδειγμα η μη καταβολή μεταβιβαστικών τελών όταν η πώληση γίνεται από Ελληνοκύπριο σε Ελληνοκύπριο και η παραχώρηση χαλαρώσεων στους πρόσφυγες για οικιστικούς σκοπούς.

Ένα άλλο μέτρο που έχει ξεκινήσει είναι η τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Δηλαδή, αναδιανομή αυτών των περιουσιών, έτσι ώστε να κατέχει (κάποιος) τουρκοκυπριακή περιουσία στις ελεύθερες περιοχές ανάλογη με την περιουσία που είχε στα κατεχόμενα. Επίσης, να επιβάλλεται το αγοραίο ενοίκιο πάνω στις τουρκοκυπριακές περιουσίες και αυτά τα ενοίκια να εισπράττονται. Να μη γίνεται διασπάθιση σε ό,τι αφορά άλλο πλούτο που είναι μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Γι’ αυτό και προχωρούμε σε αλλαγές προσώπων. Όλοι αυτοί που για δεκαετίες είχαν την ευθύνη της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, φεύγουν: είτε μετακινούνται σε άλλες πόλεις είτε σε άλλες υπηρεσίες, έτσι ώστε αυτά τα φαινόμενα της διαπλοκής που υπήρχαν, να τα πατάξουμε.

Αυτά είναι κάποια μέτρα που μπορεί να μην είναι μεγάλα ή μπορεί να μη λύνουν το πρόβλημα, αλλά σίγουρα ανακουφίζουν».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση «αν έχει υπόψη του κάποια άλλα μέτρα που ίσως να συζητά η Κυβέρνηση», ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχουν και άλλα μέτρα υπόψη. Απαιτούν χρήματα. Αυτά θα γίνουν σιγά σιγά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Κράτους. Αλλά, το κορυφαίο μέτρο, επαναλαμβάνω, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Χαίρομαι, γιατί οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του διαλόγου για λύση του Κυπριακού».