5/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κ. Ιωνά Νικολάου σε διάλεξη του Δήμου Δερύνειας

Χαίρομαι ιδιαίτερα που απευθύνω χαιρετισμό στη διάλεξη που διοργανώνεται από τον Δήμο Δερύνειας για την παρουσίαση του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».



Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο κ. Άντρο Καραγιάννη και το Κοινοτικό Συμβούλιο για την προθυμία και τη συνεργασία τους για εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων του ακριτικού και ημικατεχόμενου Δήμου της Δερύνειας.

Ύψιστη προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η διασφάλιση της απαιτούμενης ασφάλειας για όλους τους πολίτες. Το σημαντικό θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά αφορά εξίσου τις Τοπικές Αρχές και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά.

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη επιθυμεί διακαώς την προώθηση της αγαστής συνεργασίας των πολιτών με την Αστυνομία, θεωρώντας την ως μια σημαντική επένδυση στην καλύτερη επίτευξη ασφάλειας.

Μια εκ των υψηλότερων προτεραιοτήτων στο Πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη έχει τεθεί η δημιουργία ενός νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης προς αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων παραβατικότητας και εγκληματικότητας που παρατηρούνται στις μέρες μας. Το μοντέλο αυτό, που έχει ως πρότυπο άλλες αναπτυγμένες χώρες, βασίζεται στη συνεργασία με τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και τον Παρατηρητή της Γειτονιάς με σκοπό την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης δράσης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έχει θέσει ως έναν από τους κύριους στόχους του να προωθήσει την αποτελεσματικότητα του έργου της Αστυνομίας, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει και η προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης για την επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας στις γειτονιές των δήμων μας.

Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στοχεύουμε στην εφαρμογή του νέου μοντέλου αστυνόμευσης για την ασφάλεια των περιοχών και γειτονιών μας, σε συνεργασία με όλους τους δήμους και τις κοινότητες. Το μοντέλο αυτό βασίζεται κυρίως στις συχνές πεζές περιπολίες αστυνομικών και τροχονόμων των δήμων με τη συμμετοχή της κοινοτικής αστυνόμευσης, του παρατηρητή της γειτονιάς και των εθελοντών πολιτών.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η εφαρμογή του μοντέλου αυτού έχει αρχίσει να σημειώνει επιτυχίες. Σήμερα η κοινοτική αστυνόμευση καλύπτει 95 δήμους και κοινότητες με 72 αστυνομικούς της γειτονιάς και 14.000 παρατηρητές σε περιοχές με 550 χιλιάδες κατοίκους. Κατά το τρέχον έτος θα γίνει περαιτέρω επέκταση του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης καλύπτοντας όλους τους δήμους και τις περισσότερες κοινότητες.

Με απλά λόγια ο θεσμός του «Παρατηρητή της γειτονιάς» στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των κοινοτικών περιοχών και αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει κυρίως προληπτικά αλλά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Οι τρόποι με τους οποίους ο κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει ενεργά στην πρόληψη του εγκλήματος είναι:
• συμμετέχοντας στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
• συμβάλλοντας στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας, καθώς επίσης και
• συμβάλλοντας στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα.

Με τους τρόπους αυτούς ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίκτυο πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας κυρίως των νέων μας.

Με τον «Παρατηρητή της Γειτονιάς» απευθυνόμαστε άμεσα στους Πολίτες των οποίων η συμβολή, συνεργασία και συμμετοχή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη ασφάλειας σε όλες τις ενορίες και γειτονιές των δήμων μας.

Η Αστυνομία Κύπρου, θέλοντας να παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της, προχώρησε στην έκδοση της «κάρτας εθελοντών πολιτών», η οποία αποτελεί και μια αναγνώριση της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων.

Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσω ότι στόχος του προγράμματος του Παρατηρητή της Γειτονιάς ΔΕΝ είναι να ωθήσει τους πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, ΟΥΤΕ να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά να τους καταστήσει συμμέτοχους στην αντιμετώπιση του προβλήματος ασφάλειας και προστασίας τους και να προωθήσει τη συνεργασία τους με την Κοινοτική Αστυνόμευση και τις Τοπικές Αρχές με απώτερο σκοπό το κοινό καλό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς θα προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και θα συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους.

Προσβλέποντας στην άψογη συνεργασία σας με την Κοινοτική Αστυνόμευση, η οποία θα οδηγήσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας, ευελπιστώ ότι το πρόγραμμα αυτό θα αγκαλιαστεί θερμά και από τους δημότες της ακριτικής και ημικατεχόμενης Δερύνειας.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία σας με τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, με την οποία θα συμβάλετε τα μέγιστα στην καλύτερη ασφάλεια στον τόπο μας, και εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στον κοινό μας αγώνα για την ασφάλεια της κοινωνίας, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας.

_______________

Σημ. Ο χαιρετισμός του κ. Υπουργού διαβάστηκε από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ανδρέα Λουκά.