27/2/14

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα της Πορτογαλίας

 
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα της Πορτογαλίας δρ Bruno Macaes.


Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα της Πορτογαλίας δρ Bruno Macaes. Η επίσκεψή του επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για πραγματοποίηση συχνών πολιτικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, με στόχο να επεκτείνουμε τις παραδοσιακά εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις. Η σημερινή συζήτηση περιελάμβανε μια ευρεία ευρωπαϊκή ατζέντα επί της οποίας έχουμε συμφωνήσει να συντονιστούμε πιο στενά, εντάσσοντας τη συνεργασία μας και στο πλαίσιο της πρόσφατα συσταθείσας άτυπης Μεσογειακής Ομάδας (MED Group), η οποία είναι η άτυπη ομάδα διαβούλευσης των μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εταίροι στην ευρωζώνη και κράτη μέλη που έχουν πληγεί από την κρίση, η ευρωπαϊκή μας ατζέντα περιελάμβανε ανταλλαγή απόψεων για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί σε ό,τι αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση. Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τα επόμενα βήματα προς μια ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης καθώς και για τους τρόπους βελτίωσης της συλλογικής μας ανταπόκρισης στην οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες μας. Επιπρόσθετα, ενημέρωσα τον συνάδελφό μου για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο με την Τρόικα, όπως έχουν δείξει και οι τελευταίες θετικές αξιολογήσεις.

Με τον κ. Macaes ανταλλάξαμε, επίσης, εμπειρίες σχετικά με το παρόμοιο πρόγραμμα που απευθύνθηκε στην Πορτογαλία, το οποίο όπως διαφαίνεται φτάνει στο τέλος του. Η ευρωπαϊκή μας ατζέντα περιελάμβανε επίσης συντονισμό εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη Συζήτηση για το Μέλλον της ΕΕ και το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ένα θέμα το οποίο θα είναι ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2014. Συμφωνήσαμε, επίσης, για τη σημασία της δέσμευσης για υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη θαλάσσια ασφάλεια πριν τον Ιούνιο του 2014. Πέραν τούτου, συζητήσαμε επίσης και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντησή μας ενημέρωσα τον συνάδελφό μου για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό καθώς και για τη σημασία της πρότασης για την Αμμόχωστο ως παράγοντα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Η Κύπρος εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη της Πορτογαλίας στις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης, και σημειώνω τις δηλώσεις της Πορτογαλικής Κυβέρνησης που ακολούθησαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες στέλνουν τα σωστά μηνύματα.

Συζητήσαμε, επίσης, τον κεντρικό ρόλο της Μεσογείου στην προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά η ΕΕ και οι χώρες της Νότιας Γειτονίας».

Από την πλευρά του ο κ. Macaes δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα συζητήσαμε για τη δύσκολη οικονομική προσαρμογή την οποία περνούν και οι δύο χώρες μας, και όλοι πρέπει να ενθαρρυνόμαστε από τα αποτελέσματα των πρώτων τριών αξιολογήσεων του κυπριακού προγράμματος από την Τρόικα. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το υπόλοιπο του κυπριακού προγράμματος. Είναι ωστόσο μια δύσκολη και μακρά διαδικασία. Περνούμε αυτή τη διαδικασία στην Πορτογαλία τα τελευταία τρία χρόνια. Πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματός μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επιστροφή μας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την επανέναρξη της οικονομικής ανάπτυξης. Έχουμε επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και η απασχόληση έχει αρχίσει να αυξάνεται κάπως. Ελπίζω ότι και η Κύπρος θα έχει καλά νέα σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το έτος αυτό είναι κρίσιμο, αφού θα έχουμε εκλογές τον Μάιο. Συζητήσαμε ουσιαστικά ποιες θα πρέπει να είναι οι μελλοντικές προτεραιότητες. Από πολλές απόψεις έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες. Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά, και πιστεύω ότι σημειώνουμε πρόοδο εντός της ΕΕ προς μια ανοιχτή και καρποφόρα συζήτηση επί του θέματος.

Η θαλάσσια ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες μας, καθώς επίσης και για την Ελληνική Προεδρία.

Συζητήσαμε, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία και εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση στη χώρα και τις μελλοντικές εξελίξεις.

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, όπως επισήμανε και ο κ. Υπουργός, το Πορτογαλικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή μας για το σημαντικό βήμα που φαίνεται να έγινε με την Κοινή Δήλωση. Αισθανόμαστε ότι αυτή τη φορά υπάρχουν οι συνθήκες για τις δύο πλευρές για να έχουν ένα παραγωγικό διάλογο. Θα είναι πολύ σημαντικό για όλα τα κράτη - μέλη και την οικονομία της ΕΕ αν μπορούσατε να κάνετε κάποια αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος. Είναι σημαντικό για τις διάφορες πλευρές να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, και τα πρώτα βήματα είναι πολύ καθοριστικά. Εύχομαι στην Κύπρο καλή τύχη σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».

______________