26/2/14

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Μαυροβούνιο




Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο, σε συνέχεια των επαφών του στη Σερβία.

 
Κατά τις επαφές στην Ποντγκόριτσα , ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνομιλίες με τον ομόλογό του κ. Igor Luksic , ενώ έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κ. Milo Dukanovic και από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας κ. Ranko Krivokapic .
 
Στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Υπουργού επιβεβαιώθηκαν οι ιστορικά φιλικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Μαυροβουνίου, ενώ συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης νέων διμερών συμφωνιών, όπως παραδείγματος χάριν σε θέματα ενέργειας, αλλά και της περαιτέρω αξιοποίησης των υφιστάμενων.
 
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε τη συνεχή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περαιτέρω προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου με την ΕΕ, τονίζοντας την ετοιμότητα της πλευράς μας να παράσχει τεχνική βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη βάσει των δικών μας εμπειριών. Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος, η σημασία και ενδεχόμενη συνεργασία των μικρών κρατών μελών στο πλαίσιο της ΕΕ.   
 
Κατά τις επαφές του με αξιωματούχους του Μαυροβουνίου, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακού και την έναρξη ουσιωδών συνομιλιών, μετά τη συμφωνία επί του Κοινού Ανακοινωθέντος, λαμβάνοντας τη στήριξή τους για επιτυχή έκβαση της υπό εξέλιξη διαδικασίας.    
 
Επιπλέον, συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, τόσο σε ό,τι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και επί των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε επίσης συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα, 26 Φεβρουαρίου.