11/2/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο, στα πλαίσια της έναρξης έργων του ΣΑΛΑ στον Άγιο Τύχωνα


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κατέθεσε, σήμερα, τον θεμέλιο λίθο για την έναρξη των εργασιών του Συμβολαίου Ε9 της Φάσης Β2 του Aποχετευτικού Έργου Λυμάτων και Ομβρίων Υδάτων της Μείζονος Λεμεσού που διεξάγει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας  στον Άγιο Τύχωνα.


Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όραμα και βασική επιδίωξη είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος να καταστεί ένα κατεξοχήν παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο, με στόχο την άμεση και ουσιαστική συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από την ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό, προωθούνται έργα και προγράμματα πρόσθετης αξίας και αναλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται επιτόπιες συναντήσεις με Δήμους και Κοινότητες σε όλες τις Επαρχίες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που άρχισε με τη περιοχή της Μείζονος Λεμεσού, σε μια προσπάθεια να ωριμάσουμε έργα και σχέδια, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στοχευμένες αναπτύξεις, τίθενται οι βάσεις για ανάπτυξη και κατ’ επέκταση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι στα πλαίσια της πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη, προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, η Κυβέρνηση υλοποιεί σημαντικά έργα στους τομείς της ύδρευσης, της άρδευσης, της αποχέτευσης και του ανακυκλωμένου νερού και επεσήμανε ότι με τα έργα στη Λεμεσό αρχίζει άμεσα η υλοποίηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων αποτελούν έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες πολιτικής του Υπουργείου. Για την προώθηση και εφαρμογή της πολιτικής αυτής καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης που θα εδράζεται σε τρεις άξονες: την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη σταδιακή ένταξη του ανακυκλωμένου νερού για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου για ανάπτυξη της γεωργίας και του περιβάλλοντος και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών.
Καταλήγοντας ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η συμβολή των Συμβουλίων Αποχέτευσης είναι σημαντική όσον αφορά στην αειφόρο διαχείριση και την ορθολογική χρήση του νερού και η προσπάθεια ενισχύεται με την έναρξη των κατασκευαστικών έργων του 11ου στη σειρά Συμβολαίου, συνολικής αξίας €9.5 εκ. περίπου (χωρίς ΦΠΑ), το οποίο κατακυρώθηκε μετά από ανοικτό διαγωνισμό. Με το συγκεκριμένο Συμβόλαιο θα κατασκευαστεί το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων σε νέες περιοχές για τη Φάση Β2 του αποχετευτικού έργου, έτσι ώστε να καλυφθεί ο αστικός πυρήνας των Κοινοτήτων Αγίου Τύχωνα και Μουταγιάκας και οι περιοχές Καλόγηροι και Μεσοβούνια.