21/2/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα το απόγευμα ευρείας σύσκεψης με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων που επηρεάζονται από τη Συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Μεγάλη Βρετανία για αναπτύξεις στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η συνάντηση αφορούσε μια γενική ενημέρωση των Κοινοταρχών των οποίων οι Κοινότητες βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων. Χαιρετίζουμε την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, γιατί τώρα οι ενδιαφερόμενες Κοινότητες μπορούν να έχουν την ανάπτυξη την οποία στερούνταν για τόσα χρόνια, από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εσωτερικών για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Υπουργό καθησυχάζει τις ανησυχίες τους, ο κ. Κιτρομηλίδης είπε: «Ο Υπουργός ενημέρωσε τους Κοινοτάρχες και φεύγουμε από τη σύσκεψη ήσυχοι ότι η προσπάθεια που γίνεται από το Κράτος είναι τέτοια, που θα δώσει σε αυτές τις Κοινότητες την απαιτούμενη ανάπτυξη, η οποία πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή».

Από πλευράς του, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα: «Η σημερινή σύσκεψη ήταν συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης της οποίας έτυχαν οι Κοινότητες που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει την ευθύνη και τη δέσμευση να ενημερώνει τουλάχιστο μια φορά το μήνα αναφορικά με την πορεία των σχεδιασμών. Επίσης, προγραμματίζονται παγκοινοτικές συνελεύσεις, έτσι ώστε οι κάτοικοι, οι ιδιοκτήτες, να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους στα πλαίσια της διαβούλευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι είδους πολεοδομικές ζώνες θα καθοριστούν και για το είδος των αναπτύξεων που θα γίνουν, ο κ. Υπουργός είπε: «Είναι πολύ πρόωρο ακόμα. Αλλά, όταν μιλούμε για ανάπτυξη, εννοούμε τα πάντα: οικιστική, βιομηχανική, ανάπτυξη σε σχέση με τον τουρισμό κλπ. Αλλά, αυτή τη φορά, (όλα) θα πρέπει να γίνουν κατά τρόπο ορθό και όχι άναρχο. Εφόσον μας δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσουμε παρθένες περιοχές, δεν θέλουμε να δούμε να συμβαίνει αυτό που βιώνουμε σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Θέλουμε πολύ πιο νοικοκυρεμένες αναπτύξεις και στα πλαίσια ενός πραγματικού οράματος ανάπτυξης και όχι εν μέσω πίεσης ή σπουδής να δημιουργήσουμε κάτι για το οποίο να ντρεπόμαστε εμείς οι ίδιοι».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ο κ. Υπουργός είπε: «Είπα κατά τη σύσκεψη ότι δεν είναι αγώνας δρόμου ή χρόνου. Θα δώσουμε τον αναγκαίο χρόνο, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι εκείνο που πρέπει να είναι, για το καλό τόσο αυτών των περιοχών όσο και της υπόλοιπης Κύπρου».

--------------------