10/1/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία της ECON






Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, από 9 ως 11 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες της ευρωζώνης


που βρίσκονται σε προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης και με σκοπό την ετοιμασία έκθεσης, με θέμα τη λειτουργία της Τρόικας. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους εισηγητές της έκθεσης κ.κ. Othmar Karas (Αντιπρόεδρος του ΕΚ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και Liêm Hoang Ngoc (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), καθώς και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Nils Torvalds (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) και Jurgen Klute (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών).

Μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. «Η αντιπροσωπεία αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μελετά τη λειτουργιά και τις συμπεριφορές της Τρόικας προκειμένου να συντάξει έκθεση προς την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο αυτού του θεσμού.

Πρώτα θέλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συστήσει αυτήν την επιτροπή και στη συνέχει να εξετάσει, υπό το φως της έκθεσης που θα συνταχθεί, τον ρόλο και ίσως και το μέλλον αυτού του θεσμού.

Εμείς προσδοκούμε, όπως εξήγησα και στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι ένα όργανο το οποίο θα ασχολείται με τα σχέδια διάσωσης πρέπει να είναι ένα δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο – και η Τρόικα δεν είναι – το οποίο να λειτουργεί με τους κανόνες της διαβούλευσης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Η Τρόικα δεν είναι αυτή η περίπτωση. Είναι στην πραγματικότητα ένα εξωθεσμικό όργανο στο οποίο μάλιστα μετέχει ένας εξωευρωπαϊκός θεσμός όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν λογοδοτεί σε κανένα και κυρίως δεν λογοδοτεί στο κατεξοχήν δημοκρατικό όργανο που αντλεί τις εξουσίες του απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξήγησα ακόμη, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ότι η Τρόικα γνωρίζει μερικές λέξεις, αλλά αγνοεί εντελώς κάποιες άλλες. Γνωρίζει τις λέξεις λιτότητα, δημοσιονομική εξυγίανση, αποκοπή μισθών και ωφελημάτων, αλλά αγνοεί τις λέξεις ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και βεβαίως όλα αυτά οδήγησαν και οδηγούν τις χώρες υπό μνημονιακό καθεστώς στην ύφεση, στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους, στην ανεργία και στην κοινωνική δυστυχία.

Πέραν τούτου υπέδειξα ότι δεν μπορούν τα κοινοβούλια σε αυτές τις χώρες να παίρνουν αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο, διότι δεν υπάρχει καμία διαβούλευση της Τρόικας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων Έχουμε τεθεί  ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων και για την απόφαση της 15ης Μαρτίου αλλά και για πολλά άλλα νομοσχέδια για τα οποία η Τρόικα επέμενε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να ψηφιστούν σε νόμους του κράτους .

Επίσης, υπενθύμισα ότι υπήρξε ως κυνική ομολογία ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο με το «bail in» και ότι αυτές δεν είναι συμπεριφορές συμβατές με την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε αλλά και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Είμαστε σταθερά ευρωπαϊστές και υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Εύχομαι και προσδοκώ ότι αυτή η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα στεφθεί με επιτυχία και ότι δεν θα επιτραπεί από τούδε και στο εξής η ΕΕ να λειτουργεί με τέτοια όργανα που στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης, που ενεργούν αυθαίρετα και ασύδοτα και που υπονομεύουν τελικώς με τις συμπεριφορές τους ευθέως τις αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, τις αρχές της κοινοτικής και κοινωνικής συνοχής αλλά και της δημοκρατίας της ανάπτυξης και της πλήρους απασχόλησης».

Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατόχων αξιογράφων έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων ο κ. Ομήρου είπε: «Στηρίξαμε τους κατόχους αξιογράφων οι οποίοι έτυχαν άδικης μεταχείρισης από τις τράπεζες, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξαπατηθεί. Υπάρχει μια εξαγγελία δημιουργίας ενός επιδιαιτητικού δικαστηρίου, ενός επιδιαιτητή στον οποίο θα προσφεύγουν. Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα λειτουργήσει αυτός ο θεσμός για να ασχοληθεί με όλες τις περιπτώσεις και ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος. Είναι μια κατηγορία συμπολιτών μας οι οποίοι επλήγησαν κατά τρόπο βαρύτατο από το τι έχει συμβεί μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης και τις αποφάσεις του Eurogroup, άρα είναι θέση της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο δίκαιο».
_____________