31/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Χάννες Σβόμποντα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Χάννες Σβόμποντα.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σβόμποντα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρώτον, το κύριο θέμα (της συζήτησης) ήταν φυσικά το Κυπριακό. Το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ ευρύ και πάρα πολύ θετικό και πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά.

Δεύτερον, η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο και χρειάζεται ένας διορισμός διακεκριμένης προσωπικότητας που θα βοηθήσει να βρεθεί λύση μεταξύ των δύο πλευρών.

Τρίτο, συζητήσαμε φυσικά τις Ευρωεκλογές και πιστεύω ότι θα ήταν πολύ υποβοηθητικό αν οι Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές, κάποιες δυνατότητες θα δημιουργούνταν, και πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Συζητήσαμε, επίσης, τη δυνατότητα να έρθουν παρατηρητές για τις εκλογές για να διαβεβαιώσουν τους Τουρκοκύπριους ότι όλα βαίνουν καλώς. Το να υπάρχει εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ενότητας της Κύπρου».


Ο κ. Σβόμποντα πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρούμε λύση που να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμβατή με το σύστημα λειτουργίας της ΕΕ. Αν τα δύο μέρη στη χώρα είναι πολύ ανεξάρτητα στην κυριαρχία τους τότε δεν μπορούμε να έχουμε μια χώρα εντός της ΕΕ, με όλες τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται. Οι προτάσεις στο τραπέζι είναι πραγματικά καλές και ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς τη θετική λύση του Κυπριακού».

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική της Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι απόλυτα απαραίτητες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία οικονομικής δομής που δεν θα μπορούσαν να διαρκέσουν. Σημείωσε ωστόσο ότι η Τρόικα θέτει τις απαιτήσεις της κατά τρόπο που μπορεί να πει κάποιος ότι «υπάρχει ήδη μια κατοχή στην Κύπρο, η τουρκική, και δεν χρειάζεται άλλη». Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Τρόικα πολλές φορές, με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, έπρεπε να ήταν συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σημείωσε ότι η Τρόικα πρέπει να καταργηθεί και το θέμα της ύπαρξής της θα συζητηθεί σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σταματήσουν», αλλά αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αναληφθεί από τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις, κατέληξε ο κ. Σβόμποντα.