13/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα Γραφεία του Εφόρου Εταιρειών





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα τα Γραφεία του Εφόρου Εταιρειών, όπου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Έφορο Εταιρειών κ. Σπύρο Κόκκινο ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των μέτρων για εκσυγχρονισμό του Τμήματος, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι από σήμερα θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική έρευνα (e-search) εντύπων εταιρειών στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα για ηλεκτρονική έρευνα από το κοινό, επί πληρωμή:
(α) τα έντυπα 28.000 εταιρειών, με τις αλλαγές τους, που εγγράφηκαν από τον Φεβρουάριο 2012 μέχρι σήμερα,
(β) όλα τα έγγραφα/έντυπα που καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά και έγιναν αποδεκτά από τις 2/7/2012, ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής καταχώρησης,
(γ) και όλα τα έγγραφα/έντυπα που υποβλήθηκαν στο Τμήμα και έγιναν αποδεκτά από τις 14/11/2013 μέχρι σήμερα.

Για το έργο της αποϋλοποίησης και δημιουργίας ενός πλήρους ηλεκτρονικού Μητρώου Εταιρειών, αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Τμήμα πέντε σαρωτές, ενώ ήδη έχουν παραληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα οκτώ επιπλέον, μέσω προσφορών που προκήρυξε ο CIPA. Αυτοί οι οκτώ σαρωτές θα επανδρωθούν από άνεργους πτυχιούχους από τον κατάλογο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.


Σημειώνεται ότι έχουν ήδη ελεγχθεί και γίνει αποδεκτά τα συσσωρευμένα έγγραφα για την περίοδο 2005 μέχρι 2009, εκτός των Ετήσιων Εκθέσεων και Οικονομικών Καταστάσεων. Η καθυστερημένη εργασία για τα έτη 2010 μέχρι 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η ολοκλήρωση του έργου της αποϋλοποίησης των φακέλων των εταιρειών αναμένεται σε έξι με εννέα μήνες.