28/1/14

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χθες η δεύτερη συνάντηση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου.


Η σύσταση του Δικτύου προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου για τη Βία του Υπουργείου Παιδείας και του γραφείου της Επιτρόπου για την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Βασικός στόχος της δημιουργίας του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ, όπως αυτός καθορίστηκε και συμφωνήθηκε από τα μέλη του Δικτύου, είναι η αλληλογνωριμία, αλληλοενημέρωση και συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κυβερνητικών και μη φορέων, που ασχολούνται με το θέμα της βίας στο σχολείο.

Έχει ήδη γίνει μια πρώτη κοινή συνάντηση με τους συμμετέχοντες στο Δίκτυο στις 13 Ιανουαρίου, όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης διαφόρων ομάδων πληθυσμού ενάντια στη βία στο σχολείο, τον Μάρτιο 2014, με τη συμβολή όλων των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι οι ακόλουθοι:
• Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο
• ΥΣΕΑ, Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
• ΥΕΨ, Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
• ΟΑΠ, Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης
• Γραφείο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας
• Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
• Γραφείο Επιτρόπου για την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού
• Γραφείο Επίτροπου Διοικήσεως- Γραφείο Αρχής κατά των διακρίσεων
• Οργανισμός Νεολαίας
• Hope for Children
• Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας των ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
• Μεσογειακό Ίδρυμα Μελετών Κοινωνικού Φύλου
• Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση είναι:

Να κληθούν να εμπλακούν στο Δίκτυο οι αρμόδιες Υπηρεσίες της αστυνομίας που ασχολούνται με την πρόληψη της βίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, εκπρόσωποι οργανωμένων γονέων και μαθητών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Οργανισμός Cyberethics.

Για τη σύσταση του Δικτύου θα ενημερωθούν και θα κληθούν να συμμετάσχουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς και άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με το θέμα.

Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε στην Ελλάδα ως η μέρα ενάντια στη Βία στο σχολείο. Αποφασίστηκε όπως υιοθετηθεί η ίδια ημερομηνία και στην Κύπρο. Το Δίκτυο λοιπόν θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης της κυπριακής κοινωνίας για τον αγώνα ενάντια στη βία με διάφορες δράσεις:

1. Συνέντευξη Τύπου με επικεφαλής τον Υπουργό Παιδείας για τη δημιουργία του Δικτύου και ανακοίνωση των δράσεων του Δικτύου που θα ακολουθήσουν στον Τύπο.

2. Δημιουργία ενός τρίπτυχου όπου να αναφέρεται η δημιουργία του Δικτύου καθώς και όλες οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης παιδιών και εφήβων που προσφέρονται από κυβερνητικούς φορείς και μη.

3. Διανομή του τρίπτυχου στα σχολεία αλλά και στο κοινό σε εκδήλωση που διοργανώνει σε δημόσιο χώρο που διοργανώνει το γραφείο της Επιτρόπου για την προστασία των δικαιωμάτων του Παιδιού την 1η Μαρτίου 2014.

4. Διοργάνωση από το Παρατηρητήριο επιστημονικής ημερίδας με θέμα τη βία στο σχολείο.

5. Ενημέρωση των διευθυντών της Μέσης Εκπαίδευσης για το Πρόγραμμα της Διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων από την ΥΣΕΑ.

6. Αποστολή εγκυκλίου και μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για καθιέρωση εβδομάδας ενάντια στη βία στο σχολείο τον Μάρτιο 2014.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραγωγική αυτή συνάντηση και δήλωσε τη βούληση του Υπουργείου και του ιδίου για περαιτέρω στήριξη του Δικτύου.