28/1/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ΑΚΕΛ για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές



Σε απάντηση σημερινών δηλώσεων του κ. Νεοκλή Συλικιώτη, που έγιναν εκ μέρους του ΑΚΕΛ, για αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεγχόμενες περιοχές από το 1993 έως το 2004, για δήθεν ελλειμματική απάντηση του κ. Υπουργού σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε μέσω της Βουλής ο Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:


1.    Έχουν δοθεί στην απάντησή μας πλήρη στατιστικά στοιχεία για την περίοδο από το 1974 μέχρι 31.12.2013, στα οποία υπάρχει αναφορά σε ακριβή αριθμό υποθέσεων και εκτάσεων που πωλήθηκαν και μεταβιβάστηκαν, για την κάθε επαρχία ξεχωριστά. Επίσης, έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία για τις αγοραπωλησίες από 1994 μέχρι 2010, που διαλαμβάνουν τις αξίες κατά πράξη.

2.    Για την περίοδο από 1.7.1999 και μεταγενέστερα, δόθηκε, επίσης, λεπτομερής κατάσταση των αγοραπωλησιών που διαλαμβάνει ονόματα αγοραστών και πωλητών με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία του Υπουργείου και του Κτηματολογίου. Εδώ έγκειται και η διαφορά μας, που οφείλεται στο γεγονός ότι η λεπτομερής και εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων στο σύστημα μηχανογράφησης του Κτηματολογίου άρχισε από 1.7.1999, κάτι που ο κ. Συλικιώτης θα έπρεπε να γνωρίζει εφόσον διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών.

Το δικό μας ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στην ποσότητα ή στους αριθμούς αλλά στη νομιμότητα των πράξεων.

Εάν το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι κατέχει στοιχεία για παράνομες πράξεις, να τα θέσει υπόψη μας για να διερευνηθούν.

Τέλος, οι σχετικοί φάκελοι του Υπουργείου και του Κτηματολογίου, που αφορούν την κάθε πράξη αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακής γης στις ελεύθερες περιοχές από το 1974 μέχρι και σήμερα, είναι στη διάθεση του ΑΚΕΛ και του οποιουδήποτε άλλου κόμματος για έλεγχο, φτάνει αυτό να γίνει μέσω της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
_________________