17/1/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τις Τράπεζες Αίματος




Αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της επίσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής στην Τράπεζα και στο Κέντρο Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:


Όλες οι Τράπεζες Αίματος   διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον έλεγχο της Ποιότητας και της Ασφάλειας του Αίματος. Οι Τράπεζες Αίματος ακολουθούν τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζοντας τα αναγκαία πρωτόκολλα.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η δημιουργία και υιοθέτηση ενός Εθνικού Εγχειριδίου για τα Πρότυπα της Ποιότητας και Ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή αίματος και συστατικών αίματος.

Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει τους αιμοδότες ότι τα αιμοδοτικά προγράμματα συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά σε όλες τις πόλεις. Η συνεργασία μεταξύ των Τραπεζών Αίματος είναι συνεχής και άμεση. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απόλυτα ασφαλής και καλούνται οι αιμοδότες να συνεχίσουν την αθρόα προσέλευση τους, καθώς οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες.