16/12/13

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Ενέργειας Δρος Στ. Χειμώνα




Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Ενέργειας
 Δρος Στ. Χειμώνα
σε τελετή του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Δρ Στέλιος Χειμώνας απηύθυνε σήμερα τον ακόλουθο χαιρετισμό στην τελετή προς τιμήν των ιδρυτικών μελών του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία:

«Καταρχάς επιτρέψτε μου να μεταφέρω τις ειλικρινείς απολογίες του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη τελικά δυνατόν να βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Ο Υπουργός μου ζήτησε να σας μεταφέρω, επίσης, τους θερμούς του χαιρετισμούς, καθώς και τις ευχαριστίες του για τα 40 χρόνια προσφοράς και παραγωγικής δράσης του Συνδέσμου σας.

Κυρίες και κύριοι,

Με τιμά πραγματικά η ευκαιρία που μου δίδεται να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την τελετή που διοργανώνεται σήμερα με σκοπό να τιμηθούν τα ιδρυτικά μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ευθύς εξαρχής, θα ήθελα να εκφράσω, εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την ικανοποίησή μας για το εξαιρετικό έργο που έχει επιτελέσει ο σύνδεσμός αυτές τις τέσσερις δεκαετίες. Επίσης, να συγχαρώ θερμά την Πρόεδρο κα Φρύνη Μιχαήλ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και, φυσικά, τα ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου που τιμούμε σήμερα, για τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλετε για την προστασία και ευημερία των καταναλωτών.

Στις δύσκολες οικονομικά μέρες που διανύουμε, οι πολίτες/καταναλωτές είναι οι άμεσοι δέκτες της νέας πραγματικότητας και, άρα, χρειάζονται τη στήριξή μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι, λοιπόν, προς τιμήν του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών τόσο η άγρυπνη παρουσία του σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους καταναλωτές, όσο και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε από κοινού, Υπουργείο και σύνδεσμος, για θωράκιση της ασφάλειας και των οικονομικών τους συμφερόντων. Προς τούτο, αξίζουν ιδιαίτερου επαίνου οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες σας για την πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους, αλλά και γενικότερα για την καλλιέργεια της απαραίτητης καταναλωτικής συνείδησης.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και, συγκεκριμένα, η αρμόδια Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει πλήρως τη στρατηγική και τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των καταναλωτών. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα που ενισχύουν τα δικαιώματά τους και εδραιώνουν την εμπιστοσύνη τους όσον αφορά στη διενέργεια συναλλαγών.

Η αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς, η αποτροπή στρεβλώσεων που λειτουργούν σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και των καταναλωτών, η καθιέρωση των Παρατηρητηρίων Τιμών, η καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, των καταχρηστικών ρητρών των συμβάσεων και της παραπλανητικής διαφήμισης, καθώς και η παρεμπόδιση της διάθεσης μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εφαρμόζουμε.

Εξίσου σημαντικές για την ουσιαστική ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών είναι, επίσης, η πρόσφατη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά και η εθνική νομοθεσία του 2011 για την Εξώδικη Επίλυση Διαφορών. Ιδιαίτερα η τελευταία, που αφορά ακριβώς στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ καταναλωτών και επιχειρηματιών, μπορεί να αποτελέσει δυνατό όπλο στα χέρια των καταναλωτών όσον αφορά στη γρήγορη και πιο συμφέρουσα επίλυσή τους, δεδομένου ότι οι δικαστικές διαδικασίες είναι πιο χρονοβόρες και, το κυριότερο, πιο ασύμφορες.

Η προσπάθεια, λοιπόν, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και προς τούτο θεωρούμε απαραίτητη και τη συμβολή του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, είναι όπως ξεκινήσει, έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση, η εφαρμογή του εν λόγω Μηχανισμού, μέσω ενημέρωσης καταναλωτών και επιχειρήσεων και, φυσικά, με την αναγκαία εθελοντική εγγραφή των εμπορευομένων μας στο σχετικό Μητρώο Εμπόρων της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που ο σύνδεσμός σας διαδραματίζει όσον αφορά στην προστασία των καταναλωτών, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα συνεχίσει, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του, να ενισχύει και να στηρίζει τις προσπάθειές σας για παροχή πληροφόρησης και συμβουλών, αλλά και διαμεσολάβησης προς επίλυση των προβλημάτων των καταναλωτών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για το εξαιρετικό έργο που επιτελείτε αυτά τα 40 τόσα χρόνια, αλλά και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την προσφορά τους τα ιδρυτικά μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, που τιμούμε σήμερα.»

----------------------