16/12/13

Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλης συνυπογράφει τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετέχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιείται στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.




Το Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΓΠ), την οποία θα υπογράψει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργός Γεωργίας της Λιθουανίας Vigilijus Jukna, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, συνεπικουρούμενοι από τον Υπουργό Γεωργίας της Κύπρου και τους Υπουργούς Γεωργίας της Δανίας Dan Jorgensen, της Πολωνίας Stanislaw Kalemba και της Ιρλανδίας Simon Coveney. Η υπογραφή της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ θα γίνει σε ειδική τελετή αύριο, Τρίτη, στις 9:30 π.μ., ώρα Βρυξελλών.

Η μεταρρύθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο δραστική των τελευταίων τριάντα ετών και καθιστά την ΚΓΠ πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, προωθώντας την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων και συνδέοντας την αγροτική πολιτική με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος εξασφάλισε την απαραίτητη ευελιξία για στήριξη ευαίσθητων κλάδων παραγωγής, καθώς και τη μείωση του διοικητικού κόστους εφαρμογής της ΚΓΠ για τα μικρά κράτη μέλη που έχουν μεγάλο ποσοστό μικρών παραγωγών. Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι 80% των Κύπριων παραγωγών θα λαμβάνει τη στήριξή του με απλοποιημένη διαδικασία, η οποία αποσυνδέεται από το σύστημα πολλαπλής συμμόρφωσης. Τόνισε ότι η ομάδα αυτή θα εξαιρείται και από την υποχρεωτική νέα ετήσια συνεισφορά που θα απαιτείται για τη χρηματοδότηση του νέου Ταμείου Διαχείρισης Κρίσης. Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Κουγιάλης, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση δόθηκε στην Κύπρο η δυνατότητα χρήσης σημαντικά αυξημένου ποσοστού της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν την τελευταία διετία για επίτευξη των στόχων της Κύπρου.

--------------------------