11/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα για τα παιδιά εγκλωβισμένων και της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου



  

Η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που παρέχει η Κυβέρνηση στους εγκλωβισμένους μας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν των εγκλωβισμένων παιδιών και των παιδιών της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Αυτές τις μέρες που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, η σκέψη μας επιστρέφει στις μεγάλες ανθρώπινες αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης και σε αυτούς που αγαπάμε.

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε αυτά τα συναισθήματα της αγάπης και της στήριξης. Σε αυτό το πνεύμα σας εκφράζω τη βαθιά εκτίμηση και αγάπη τόσο εμένα προσωπικά όσο και της συζύγου μου προς όλους εσάς. Εσείς τα παιδιά, που είστε το μέλλον αυτού του τόπου, αποτελείτε μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να υπογραμμίσω την προσήλωση της κυπριακής Πολιτείας στον σεβασμό των δικαιωμάτων σας.

Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω επίσης τους δάσκαλους και καθηγητές σας στη χριστουγεννιάτικη αυτή εκδήλωση που διοργανώνουμε σήμερα προς τιμήν σας.

Η χώρα νοιάζεται για σας και θέλει να σας παρέχει καλές συνθήκες διαβίωσης αλλά και μέλλον σε αυτόν τον τόπο. Στόχος μας είναι να σας προστατεύσουμε και να σας παράσχουμε τα απαραίτητα εφόδια που θα σας επιτρέψουν να αναπτύξετε στον μέγιστο δυνατό βαθμό όλο το φάσμα των δυνατοτήτων σας.

Οφείλουμε σε σας τα παιδιά να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε. Η παιδική ηλικία αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη κάθε ενήλικα. Η Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητά σας. Σας ενισχύει οικονομικά μέσω του Σχεδίου, σας προσφέρει ψυχαγωγία για να είστε χαρούμενα και ευτυχισμένα αλλά και τη δυνατότητα να κτίσετε πάνω στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σας με ανώτερες ή ανώτατες σπουδές.

Ιδιαίτερα, απευθυνόμενος στα εγκλωβισμένα παιδιά μας, τα μεγαλύτερα σήμερα θύματα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η Πολιτεία οφείλει τα μέγιστα καθότι, κάτω από αντίξοες συνθήκες, εξακολουθούν να παραμένουν στα κατεχόμενα χωριά μας, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα τόσο σε εμάς στις ελεύθερες περιοχές όσο και στο εξωτερικό.

Πρέπει να τυγχάνετε ξεχωριστής φροντίδας και προσοχής διότι έχετε το δικαίωμα να ζήσετε και να απολαύσετε όλα όσα ως παιδιά δικαιούστε. Και δικαιούστε να ζήσετε και να μεγαλώσετε και να μορφωθείτε κοντά στους γονείς και στους φίλους σας, στο φυσικό σας περιβάλλον.

Η Πολιτεία, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών της απέναντί σας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης, ανεμπόδιστη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων σας.

Να είστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειές μας για ελαχιστοποίηση των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε θα είναι συνεχείς.

Η ποιότητα της εκπαίδευσης που σας παρέχεται παρακολουθείται στενά από αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και να είσαστε σίγουρα ότι το επίπεδο των σπουδών σας ουδόλως υστερεί έναντι του επιπέδου σπουδών που παρέχουν τα ανάλογα ιδρύματα στις ελεύθερες περιοχές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την παρουσία στο γεύμα του «φίλου και κομιστή των μηνυμάτων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, κ. Πανίκου Παπανικολάου, ο οποίος θα εξαγγείλει προσφορά προς ενίσχυση της Επιτροπής για τα Παιδιά».

Πρόσθεσε, επίσης: «Εύχομαι όπως οι συνθήκες επιτρέψουν του χρόνου να ζούμε ή να ευελπιστούμε ότι θα ζήσουμε, νοουμένου ότι θα υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις, σε μια ελεύθερη, καθόλα ευρωπαϊκή και σύγχρονη χώρα.

Ευχής έργον είναι επιτέλους να δούμε αυτή η πατρίδα να ελευθερώνεται, να απαλλάσσεται από την κατοχή, να δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε κάθε χώρος ή κάθε περιοχή μιας ελεύθερης πατρίδας να μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά όλων ανεξαίρετα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας να βιώνουν όσα και τα παιδιά των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών.

Έχετε την αγάπη μου και χαιρετίζω όλα τα παιδιά και τα εγκλωβισμένα που κρατούν ακόμα ζωντανή τη μνήμη των κατεχομένων».

Έντονα συναισθηματικά φορτισμένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε θερμότατα συγχαρητήρια στους καθηγητές και δασκάλους και τα παιδιά στο Ριζοκάρπασο και σημείωσε: «Έχουμε ρίζες που δεν μπορεί με τίποτα να τις κόψει κανένας. Για τα παιδιά που βιώνουν τις δυσκολίες αλλά και το καθεστώς, πρέπει να βοηθήσουμε να ζουν ελεύθερα».

Συνεχάρη επίσης τους δασκάλους «για όσα πράττουν για να υπηρετήσουν την ειρηνική συμβίωση, τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, όπου και αν κατοικούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε την καταγωγή των Τουρκοκυπρίων, και εύχομαι σύντομα να μπορέσω να σας επισκεφθώ και να σφίξω στην αγκαλιά μου αυτά τα παιδιά».

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου κ. Πέτρος Μιχαήλ έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστικά δώρα.

Τέλος, ερωτηθείς από τη μαθήτρια Μαρία Χάρπα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου κατά πόσο η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις ευάλωτες ομάδες και συνεπώς θα έχει επιπτώσεις και στους εγκλωβισμένους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Κατηγορηματικά σας λέω όχι».

---------------------