11/12/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε ευρείας υπουργικής σύσκεψης για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Συγκοινωνιών και Έργων, καθώς επίσης και οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, και Παιδείας και Πολιτισμού.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Είχαμε μια σύσκεψη με τους συνάδελφους Υπουργούς, με επίκεντρο την προσπάθεια που καταβάλλεται για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια διαδικασία, ένας διάλογος από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Δήμων Κύπρου και της Ένωσης Κοινοτήτων από τη μια, και από την άλλη, ότι υπάρχει μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία εξετάζει, ερευνά (το θέμα) και θα είναι έτοιμη περί τα μέσα Ιανουαρίου 2014 να μας δώσει τα πρώτα πορίσματα αυτής της μελέτης που διεξάγει. Γνωρίζετε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού 2014 θα πρέπει να έχουμε δώσει και προς την Τρόικα τη λύση που βρίσκουμε για τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίκεντρο της προσπάθειας είναι να εξεύρουμε τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δήμων και των κοινοτήτων, συνέργειες δηλαδή, έτσι ώστε να υπάρξουν εξοικονομήσεις. Πέραν της ανάγκης για εξοικονομήσεις λόγω βαθύτερης οικονομικής κρίσης, είναι και κάποιες άλλες ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετηθούν, όπως είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον δημότη αλλά και ο εκδημοκρατισμός του τρόπου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σήμερα κατατέθηκαν κάποιες απόψεις ως πρώτη προσέγγιση των λοιπών Υπουργών. Διότι σε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να κληθούν Υπουργεία, το κεντρικό κράτος, να συνεισφέρουν προς τους δήμους έτσι ώστε οι Δήμοι να μπορούν να αυτοδιοικούνται κατά τον καλύτερο αλλά και πιο άμεσο τρόπο, σε σχέση πάντοτε με τον πολίτη. Αναμένουμε και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων, αλλά, και στη συνέχεια, ο διάλογος με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων θα φέρει πολύ περισσότερα (θέματα) προς συζήτηση».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προηγούμενη αναφορά του σε συνεισφορά του κεντρικού κράτους προς τους δήμους, κατά πόσο δηλαδή μιλάμε για εκχώρηση αρμοδιοτήτων/ υπηρεσιών, ο κ. Χάσικος είπε: «Θα προικοδοτηθούν οι δήμοι, είτε ως δήμοι είτε στα πλαίσια ενός δευτεροβαθμίου οργάνου, με εξουσίες ή αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από την κεντρική Κυβέρνηση. Όπως, για παράδειγμα, πολεοδομικές άδειες, άδειες οικοδομής, θέματα δημοτικής αστυνόμευσης αλλά και πολλές άλλες υπηρεσίες».

----------------------