2/12/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου





Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου,
 στην Ετήσια Συνέλευση του Συνδέσμου Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού
(Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 ώρα 06:00 μ.μ., Αίθουσα «Μακεδονία», Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, Λευκωσία)


Κύριε Πρόεδρε και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας,
Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΕΦ,
Αγαπητοί Υπαξιωματικοί,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας, στην πέμπτη ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού. Με ικανοποίηση χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε, οι οποίες αποσκοπούν στην επίτευξη ευημερίας μεταξύ των μελών σας, καθώς επίσης και τις αφοσιωμένες ενέργειές σας, για προάσπιση και βελτίωση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.   

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία και εγώ προσωπικά, επικροτούμε τις επίμοχθες προσπάθειες τις οποίες καταβάλλετε, για την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής μας Φρουράς. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αποτελείτε τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος μας. Είσαστε επιφορτισμένοι με σημαντικότατες υποχρεώσεις και απαιτητικά καθήκοντα που απαιτούν αφοσίωση και ψυχικό σθένος. Πολλές φορές οι Υπαξιωματικοί μας, όπως και ο προσφάτως αδικοχαμένος Αρχικελευστής Ιωάννης Γεωργίου, του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα, έχουν αποδείξει έμπρακτα το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, μέσα από τις εξαιρετικές τους δυνατότητες. Η συνέπεια που διακρίνει την συντριπτική πλειοψηφία σας, τα δείγματα άριστου επαγγελματισμού και η ανεκτίμητη προσφορά σας προς την πατρίδα, εγείρουν αισθήματα ικανοποίησης από ολόκληρη την κοινωνία, ειδικότερα κατά τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.   
Αναλογιζόμενοι τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες έχουμε περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η διέξοδος από τα προβλήματα μπορεί να εξευρεθεί στα πλαίσια του συλλογικού πνεύματος, της σύμπνοιας και της συνεργασίας. Ο κυπριακός λαός, έχει αποδείξει επανειλημμένως, πως όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσκολίες, μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταλήξει σε κοινή πορεία, με στόχο την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων.  Προσηλωμένοι στις αρχές και αξίες μας, διατηρούμε αξιοπρεπή στάση και διεκδικούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Προσπαθούμε σε πλαίσιο ομοψυχίας, με τελικό σκοπό την επαναφορά της χώρας μας σε ρυθμούς ανάπτυξης, να επιτύχουμε ευημερία και πρόοδο για το λαό μας.

Οι διεθνείς συγκυρίες, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε την πολυτέλεια επιλογής διαφορετικού τρόπου ενεργείας. Οι συνεχείς προκλήσεις, η παράνομη κατοχή των εδαφών μας και η αδιαλλαξία εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, σε συνδυασμό με τη ραγδαίως εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, επιβάλλουν την ύπαρξη ισχυρών και σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας, αποτρέποντας οποιαδήποτε εχθρική επιβουλή.

Το Υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να προβεί σε προώθηση όλων των απαραίτητων μέτρων αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αναδόμηση της λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, αποβλέπει στη δημιουργία ενός ισχυρού και ευέλικτου στρατεύματος, το οποίο θα στηρίζεται στα διεθνή πρότυπα των σύγχρονων στρατιωτικών δομών και θα το καθιστούν ικανό να ανταποκριθεί επιτυχώς στις ανάγκες και στις νέες προκλήσεις.

Άνδρες και Γυναίκες Υπαξιωματικοί,

Η πολιτεία, αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή του έργου που επιτελείται προς όφελος της πατρίδας μας. Στηριζόμαστε στην Εθνική Φρουρά και εμπιστευόμαστε τα στελέχη τα οποία την απαρτίζουν. Είμαστε υπερήφανοι για τους Υπαξιωματικούς μας, οι οποίοι ακούραστα θέτουν το καλό της υπηρεσίας υπεράνω προσωπικών επιδιώξεων. Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην ετήσια γενική σας συνέλευση και να σας συγχαρώ για τη διαχρονική προσφορά και τις αξιέπαινες προσπάθειες τις οποίες καταβάλλετε.

Σας ευχαριστώ.