2/12/13

Θεσμοθέτηση «Ημέρας Δημόσιας Διαβούλευσης»





Στο πλαίσιο της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την ενθάρρυνση  της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη χάραξη πολιτικών, και ειδικότερα των νέων, και κατόπιν εισήγησης του  Γραφείου του Επιτρόπου  Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο θεσμοθέτησε την 4η Δεκεμβρίου, ως «Ημέρα Δημόσιας Διαβούλευσης».



Η δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους επί συγκεκριμένων ζητημάτων και μέτρων, έτσι ώστε το κράτος να μπορεί να  διαμορφώνει ολοκληρωμένη άποψη στη χάραξη πολιτικών. Η διαδικασία αυτή θα φέρει την Κυβέρνηση και τον πολίτη ακόμα πιο κοντά και θα συμβάλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Στο πλαίσιο της Ημέρας Δημόσιας Διαβούλευσης, οι Πολιτειακοί  Αξιωματούχοι θα διαβουλευθούν με την κοινωνία των πολιτών (σχολεία, φοιτητές, οργανωμένα σύνολα, ανέντακτους πολίτες, κοινωνικούς εταίρους, το στράτευμα, τη νεολαία κ.ά.).  Οι  απόψεις που θα διατυπώνονται στην κάθε δημόσια διαβούλευση θα  λαμβάνονται  υπόψη από την Κυβέρνηση στη διαμόρφωση των πολιτικών και μέτρων που λαμβάνει επί διαφόρων θεμάτων.

Ο σχεδιασμός και η διαδικασία των διαβουλεύσεων θα πραγματοποιείται σε συντονισμό με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,  καθώς και με όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες.

______________