22/12/13

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στα εγκαίνια της Διαμετακομιστικής Μονάδας Ανακυκλώσιμων Υλικών της Γαλάτας






Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στα εγκαίνια της διαμετακομιστικής μονάδας ανακυκλώσιμων υλικών της κοινότητας Γαλάτας και να συγχαρώ τόσο την κοινότητα όσο και την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου για την πρωτοβουλία τους να προωθήσουν μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις για τη χωριστή διαλογή των αποβλήτων.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχει και συνεισφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτού, το οποίο προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Τοπικές Αρχές.

Η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων αποτελεί ηθική υποχρέωση κάθε κοινωνίας και πηγάζει από την ανάγκη μας για περιορισμό στο μέγιστο δυνατόν της αλόγιστης χρήσης των πόρων και για βελτίωση των τρόπων διαχείρισής τους. Η ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων θέτει την αξιοποίηση των πόρων ως προτεραιότητα και ως τελευταία επιλογή την ταφή. Η διαχείριση των οικιακών στερεών αποβλήτων λόγω της φύσης και της ποσότητάς τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο αφού οι στόχοι που έχουν τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνονται συνεχώς και θα πρέπει να γίνουν πολλά, σε σχετικά σύντομο χρονικά διάστημα ώστε να επιτευχθούν.
Η πρωτοβουλία αυτή, βρίσκει το Υπουργείο μας σύμμαχο και συμπαραστάτη και ευχόμαστε να δώσει έναυσμα για την εφαρμογή και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων, αφού αποτελεί έναν σημαντικό λίθο στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων και των πόρων μας. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει εργαλείο που θα ενισχύσει την προώθηση χωριστής διαλογής των αποβλήτων, ώστε να επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας ανακύκλωση και να διευκολύνεται η ανάκτηση. Η χωριστή διαλογή αποτελεί υποχρέωση με βάση τον περί Αποβλήτων Νόμο και συνάδει πλήρως με τις πρόνοιες του Σχεδίου Διαχείρισης Οικιακών και Παρομοίου Τύπου Αποβλήτων.

Τα οικιακά απορρίμματα και η διαχείρισή τους αποτελούν μια πολύ σημαντική πρόκληση, μια πρόκληση που αφορά όλους μας αν λάβουμε υπόψη ότι η Κύπρος εντάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή οικιακών απορριμμάτων στην Ευρώπη. Ο προγραμματισμός των δράσεων για τη μείωση, τη χωριστή διαλογή και την ορθή διαχείριση των οργανικών αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και μια από τις σημαντικότερες δράσεις μας ως κοινωνίας μέσα στα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων αυτών αλλά και ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για χωριστή συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων και οργανικών οικιακών αποβλήτων, το Υπουργείο στηρίζει ένθερμα αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια και συνδράμει ενεργά ώστε να συνεχιστεί με επιτυχία.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ την κοινότητα Γαλάτας για την πρωτοβουλία της αυτή, αλλά και κάθε πολίτη της ξεχωριστά που με την ενεργό συμμετοχή του έχει μετατρέψει την πρωτοβουλία σε μεγάλη επιτυχία.


____________