13/12/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων Επαρχίας Λεμεσού στον Πύργο




Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων της Επαρχίας Λεμεσού, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Λεμεσού και αφορούσε τις κοινότητες Άγιος Τύχωνας, Ακρούντα, Αρμενοχώρι, Ασγάτα, Βάσα (Κελλακίου), Μοναγρούλι, Μονή, Μουτταγιάκα, Παρεκκλησιά, Πεντάκωμο, Πύργος, Σανίδα, Φοινικάρια.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες από αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, καθώς και εμπλεκόμενων υπηρεσιών άλλων κυβερνητικών οργανισμών, με στόχο την εξέταση και την κατά το δυνατό προώθηση των αιτημάτων των προαναφερθεισών κοινοτήτων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος σημαντικός αριθμός θεμάτων όπως, για παράδειγμα, ανακατασκευή δρόμων, επίσπευση κατασκευής παρακαμπτήριου δρόμου στην περιοχή Αρχαιοτήτων (Άγιος Τύχωνας), κατασκευή 4ης φάσης του παραλιακού δρόμου από Atlantica Bay μέχρι Elias Hotel (Άγιος Τύχωνας), κατασκευή δρόμων και κοινοτικού χώρου στάθμευσης (Ακρούντα), εγγραφή και ασφαλτόστρωση δρόμου που ενώνει το Αρμενοχώρι με την κοινότητα Φοινικαριών, προσφορές για μελετητή και κατασκευαστικά σχέδια πλατείας της κοινότητας Ασγάτας, επέκταση υφιστάμενου κοιμητηρίου και εγγραφή αγροτικών δρόμων (Βάσα Κελλακίου), επίσπευση διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικής άδειας για κοινοτικό πάρκο και εγγραφή δημόσιων δρόμων (Μοναγρούλι), ετοιμασία ολοκληρωμένου σχεδίου περιοχής για την περιοχή Κάτω Μονής και αξιοποίηση χώρων πρασίνου (Μονή), αναβάθμιση του κύριου δρόμου από παραλιακό μέχρι την κοινότητα Μουτταγιάκας, ένταξη της κοινότητας Μουτταγιάκας στα όρια του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και αναθεώρηση πολεοδομικών ζωνών και εγγραφή δρόμου στην περιοχή «Σκάλες», οδός Πετράκη Γιάλλουρου (Παρεκκλησιά), διάθεση γης για έργα υποδομής και δημιουργία ΧΥΤΥ (Πεντάκωμο), εγγραφή κύριου δρόμου Κελλακίου – Σανίδας και δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου (Σανίδα), κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει την κοινότητα Φοινικαριών με την κοινότητα Ακρούντας, διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμου που θα συνδέει την κοινότητα Φοινικαριών με την κοινότητα Παρεκκλησιάς, διάνοιξη, βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου που ενώνει την κοινότητα Φοινικαριών με την κοινότητα Μουτταγιάκας, παραλιακός πεζόδρομος στην κοινότητα Πύργου, αναθεώρηση πολεοδομικών ζωνών και δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής (Πύργος).

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός είπε: «Πρόκειται για ακόμα μια περιφερειακή σύσκεψη κοινοτήτων που ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Είμαστε εδώ για να δούμε 13 κοινότητες και να λύσουμε όσα προβλήματα μπορούμε να λύσουμε ‘εδώ και τώρα’. Όσα προβλήματα δεν μπορούμε να λύσουμε, θα τα προγραμματίσουμε με τη βοήθεια των υπηρεσιακών που, όπως βλέπετε, είναι μαζί μας. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι οι κοινότητες θα πρέπει να συνεχίσουν να σχεδιάζουν τα όποια έργα θέλουν, έτσι ώστε με την πρώτη ευκαιρία ανάκαμψης της οικονομίας να προχωρήσουμε σε υλοποίηση. Τα κοινοτικά Συμβούλια συνεργάζονται, κατανοούν την κρισιμότητα των περιστάσεων σε ό,τι αφορά την οικονομία του τόπου. Και μέσα από τη συνεργασία, μπορούμε να ανταποκριθούμε τουλάχιστον στα προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δράσεις και ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία που πλήττει την Κύπρο, ο κ. Χάσικος είπε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει, άμεσα, εκεί και όπου απαιτείται, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο, κυρίως, και με μηχανήματα, την όποια περίπτωση παρουσιαστεί. Οι Επαρχιακές Διοικήσεις, οι ίδιοι οι Έπαρχοι,  βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Ήδη, είχαμε περιπτώσεις όπου έπρεπε να συνδράμουμε, κυρίως, με την παροχή μηχανημάτων για διάνοιξη δρόμων και άλλων διευκολύνσεων προς τις κοινότητες. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν βιώνουμε κάθε χρόνο τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα στην Κύπρο για να υπάρχει η υποδομή που υφίσταται αλλού.

Παρόλα αυτά, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εσωτερικών με τη βοήθεια και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων όπως είναι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, αλλά και με ιδιωτικά μέσα που ενοικιάζει η Δημοκρατία σε τέτοιες περιπτώσεις, πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε επαρκώς και θέλω να πιστεύω ότι και για τις επόμενες μέρες δεν θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα. Έχουμε και την Πολιτική Άμυνα σε κατάσταση συναγερμού για να συνδράμει τους πολίτες, είναι και η Αστυνομία, από την άλλη, και έχω τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε».

---------------------