13/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τη Γενική Ελέγκτρια




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας κα Χρυστάλα Γιωρκάτζη, η οποία του επέδωσε την Ετήσια Εκθεση του Γραφείου της για το έτος 2012.



Παραλαμβάνοντας την Εκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε απευθυνόμενος στην κα Γιωρκάτζη: «Θέλω να σάς βεβαιώσω ότι επιδεικνύοντας ευαισθησία στις διαχρονικές παρατηρήσεις σας και στη διαχρονική αδιαφορία που επιδεικνυόταν έχω αποφασίσει να συσταθούν Επιτροπές Ελέγχου σε κάθε ένα των Υπουργείων και των Υπηρεσιών που θα παρακολουθούν τις παρατηρήσεις σας, από τη μια έτσι ώστε να παρεμβαίνουν διορθωτικά και από την άλλη να γίνεται αυστηρότερος ακόμα έλεγχος με βάση τις εμπειρίες που αποκτώνται και τις παρατηρήσεις που καταγράφονται.

Το ανεξέλεγκτο πλέον ή η αδιαφορία στον έλεγχο, οριστικά και αμετακίνητα τερματίζεται. Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας προς αυτό αποσκοπεί. Οι οικονομικές ανάγκες απαιτούν επιτέλους νοικοκύρεμα και το νοικοκύρεμα είναι η χρηστή διοίκηση. Μέσα από τη χρηστή διοίκηση πολλά μπορούμε να επιτύχουμε».

Από την πλευρά της η κα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η Έκθεση είναι ένα «εκτενές κείμενο με πληροφορίες και στοιχεία για κάθε οργανισμό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα αφορούν την προηγούμενη διακυβέρνηση, ωστόσο, θα βρείτε εισηγήσεις που μπορείτε να τις αξιοποιήσετε για να διαμορφώσετε τις δικές σας πολιτικές. Ο ρόλος του Γενικού Ελεγκτή δεν τελειώνει στη διαπίστωση αδυναμιών και κακοδιαχείρισης, αλλά πρέπει να επεκτείνεται με την υποβολή εισηγήσεων για να βελτιώνεται η διαχείριση του κράτους.

Σε αυτές ειδικά τις οικονομικές συνθήκες ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός θέλουμε να βοηθήσουμε στην εξοικονόμηση δαπανών και στην καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».


Μετά τη συνάντηση, η κα Γιωρκάτζη σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Έκθεση του Γραφείου της «υπάρχει σειρά εισηγήσεων που, δυστυχώς, εάν υιοθετούνταν από παλαιότερα πιθανόν να είχαν ληφθεί μέτρα που σήμερα δεν θα ήταν αναγκαίο να παρθούν.

Η κατάσταση της οικονομίας, της κοινωνίας είναι δραματική. Ύφεση, αυξανόμενη ανεργία, ψηλό δημόσιο χρέος, απαξίωση των θεσμών και της πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της δημοκρατίας, συνθέτουν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Υπάρχει έλλειψη συστημάτων διεύθυνσης στα Υπουργεία και στους Οργανισμούς, με την έννοια όχι ότι δεν υπάρχουν ικανοί και άξιοι διευθυντές -το δημόσιο στεγάζει εξαιρετικά στελέχη- αλλά πρέπει να έχουν τα μέσα και την παρακίνηση για να μπορούν να αποδώσουν αυτό που μπορούν να αποδώσουν.

Υπάρχει έλλειψη συντονισμού, έλλειψη προγραμματισμού και υπάρχουν παραδείγματα προς τούτο.

Πρόσφατα λήφθηκε απόφαση για ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού, ένα έργο για το οποίο έχουμε δαπανήσει ως τώρα πέραν των 20 εκ. ευρώ και οι παρούσες συνθήκες σε συνδυασμό με τη μη έγκαιρη ένταξη του στα έργα για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και το υψηλό κόστος λειτουργίας τους κατ' έτος, καθιστά πλέον ανέφικτη την ανέγερσή του.

Το 2005 υιοθετήθηκε ένας Μηχανισμός για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, που γίνεται από τον Υπουργό Υγείας, και προβλέπει ότι οι τιμές καθορίζονται ως ο μέσος όρος της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου μιας ακριβής, μιας φθηνής και δύο μεσαίων χωρών. Αυτός ο Μηχανισμός δεν λειτούργησε όπως έπρεπε τα επόμενα χρόνια και με ενέργειες που έγιναν προ δύο σχεδόν ετών επιτεύχθηκε μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά μέσο όρο γύρω στο 7% αλλά υπό τις σημερινές οδυνηρές συνθήκες δεν πρέπει πλέον να έχουμε ως στόχο να είμαστε μια μεσαία χώρα στις τιμές των φαρμάκων, αλλά πρέπει να αλλάξουμε αυτόν τον Μηχανισμό και να στοχεύουμε, εφόσον είμαστε υπό καθεστώς Μνημονίου, τα φάρμακα που είναι είδος πρώτης ανάγκης να προσφέρονται στις καλύτερες δυνατές τιμές.

Υπάρχουν παραδείγματα έργων που ενώ αναλήφθηκαν δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση τους τελικά εγκαταλείφθηκαν και παρέμειναν αναξιοποίητα.

Υπάρχουν χιλιάδες ποινικά εντάλματα που δεν εκτελούνται διότι δεν εξευρίσκονται οι πολίτες τους οποίους αφορούν, πέραν των 135 εκ. ευρώ αφορούν αυτά τα εντάλματα και έχουμε φτάσει σε μια περίοδο που οι οικονομικές συνθήκες καθιστούν ίσως αδύνατο για κάποιους να πληρώσουν αυτά τα εντάλματα. Το θέμα ήταν να μην φτάναμε ως εδώ.

Υπάρχουν σημαντικά ποσά ανείσπρακτων φόρων», είπε και πρόσθεσε ότι «υποβάλαμε στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων κατάλογο αυτοεργοδοτούμενων προσώπων (δύο επαγγελματικών ομάδων) που ο τρόπος διαβίωσης τους δεν συνάδουν με τα φορολογικά τους στοιχεία, μερικοί δεν έχουν καν φορολογικό φάκελο. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, γι' αυτό δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά την ώρα που γεννάται μια υποχρέωση να λαμβάνονται τα μέτρα για να εκπληρώνεται η υποχρέωση».

Τέλος, είπε ότι «επιτεύχθηκε διασύνδεση αρχείων και με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και με τροποποίηση του Νόμου έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί ο Νόμος περί προστασίας προσωπικών δεδομένων να είναι καταφύγιο ανθρώπων που προσπαθούν να ξεγελάσουν το δημόσιο».

_________________