13/12/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου κατά την τελετή αποφοίτησης υποψηφίων Στρατονόμων



Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, βρισκόμαστε σήμερα στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» στην Αθαλάσσα, στην τελετή αποφοίτησης των υποψηφίων Στρατονόμων της 2013 Β΄ ΕΣΣΟ. Η σκληρή και επίμοχθη  τετράμηνη εκπαίδευσή σας και η καθ΄ όλα σοβαρή και συνεπής προσπάθεια που καταβάλατε το διάστημα αυτό, βρίσκει το επιστέγασμα της στη σημερινή τελετή.


Επιθυμώ να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της επίπονής σας εκπαίδευσης. Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον Διευθυντή της Στρατονομίας και στους εκπαιδευτές Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, οι οποίοι μη φειδόμενοι χρόνου και κόπου, με ιδιαίτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε πλαίσιο γνήσιου επαγγελματισμού, εκπαίδευσαν τους νέους οπλίτες μας και τους κατέστησαν άριστους μαχητές και ικανότατους Στρατονόμους.

Νεαροί Στρατονόμοι,

Σήμερα, με την τελετή αποφοίτησής σας, ανοίγεται ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή σας. Από αυτή τη στιγμή, επισήμως θα φέρετε τον τιμητικό τίτλο του Κύπριου Στρατονόμου. Απλώς και μόνο αυτό το γεγονός, πρέπει να σας γεμίζει τιμή και υπερηφάνεια. Με την επιλογή σας να ενταχθείτε στις τάξεις του επίλεκτου αυτού τμήματος της Εθνικής Φρουράς, αποδείξατε περίτρανα ότι δεν είσαστε φτιαγμένοι για τα εύκολα. Και να είστε σίγουροι για ένα πράγμα. Όσοι δεν είναι φτιαγμένοι για τα εύκολα, στο τέλος επιτυγχάνουν την πρόοδο στη ζωή τους, κερδίζουν το σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας.

Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια διότι την ώρα που άλλοι, απαρνούμενοι το πατριωτικό κάλεσμα ενέδιδαν αμαχητί, εσείς κωφεύσατε στις φωνές της φυγοστρατίας. Επιλέξατε την προσφορά στην πατρίδα. Με την ένταξή σας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και εν προκειμένω στην δύναμη της Στρατονομίας, προκαλείτε αισθήματα θαυμασμού και ενθουσιασμού σε ολόκληρη την κυπριακή Πολιτεία. Μας γεμίζετε όλους με αισιοδοξία και δύναμη, ειδικότερα αυτές τις μέρες, που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από άτομα σαν εσάς. Συνειδητοποιημένους, ώριμους και αυτοκυριαρχημένους μελλοντικούς πολίτες, οι οποίοι θέτουν το κοινό συμφέρον, υπεράνω της ιδιοτέλειας και του καταστροφικού εγωκεντρισμού.

Οι οικείοι και οι φίλοι σας, δικαιολογημένα αισθάνονται υπερήφανοι για εσάς. Ως γονείς, όλοι μας γνωρίζουμε ότι για να αντεπεξέλθετε επιτυχώς αυτής της εκπαίδευσης, δοκιμαστήκατε σωματικά και ψυχικά. Ξεπεράσατε τα όρια σας, αισθανθήκατε ενδεχομένως απογοήτευση, πόνο, και πικρία. Εντούτοις, ορθώσατε το ανάστημά σας και εξήλθατε νικητές από αυτή τη δοκιμασία. 

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή η περίοδος βρίσκει την Εθνική Φρουρά μας σε μια διαδικασία αναδόμησης και εκσυγχρονισμού. Κάλλιστα, θα την χαρακτήριζα αναγκαία προσαρμογή στα νέα δεδομένα, όπως δημιουργήθηκαν με τον εντοπισμό του υποθαλάσσιου πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας και την ανάγκη για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εξάλλου, οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η όλη διαδικασία, αποτελεί μονόδρομο και πόρρω απέχει από τις φωνές που θέλουν και αρέσκονται να διακηρύττουν τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς. Σε αυτούς, απαντούμε ότι είμαστε ρεαλιστές, αλλά έχουμε και όραμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, είναι και θα είναι παρούσες και έτοιμες να προασπίσουν τα συμφέροντα της Πολιτείας. Είναι ικανές για αλλαγές που θα τις καταστήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικές και επιχειρησιακά ευέλικτες, για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς, τις νέες απαιτήσεις της εποχής.

Αναντίλεκτα η οικονομική στενότητα βρίσκει το λαό μας αντιμέτωπο με πληθώρα οικονομικών δυσχερειών. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε να δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης μπορούμε επιτρέψουμε το ξεθώριασμα των ιδανικών και την κατάπτωση των αρχών μας. Το ξεπούλημα της κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας, όπως λανθασμένα υπολόγισαν οι εχθροί του Ελληνισμού. Σε πλαίσιο αγαστής συνεργασίας και σύμπνοιας, στηριζόμενοι στις πατροπαράδοτες αξίες μας, μπορούμε να τους διαψεύσουμε. Είναι σίγουρο, ότι θα πετύχουμε την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων και θα επιφέρουμε ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία προς όφελος του λαού μας.

Αγαπητοί γονείς,     

Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την επιτυχία των παιδιών σας και να σας ευχαριστήσω, γιατί είμαι βέβαιος ότι συνδράματε αποφασιστικά, για αυτό το αποτέλεσμα. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι, για να επιτευχθεί η αρμονική ένταξη τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και δη στο επίλεκτο τμήμα της Στρατονομίας, σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε η δική σας στήριξη, η παιδεία, και οι αξίες με τις οποίες τα γαλουχήσατε.

Νεαροί Στρατονόμοι,

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε εσάς. Φορέστε με υπερηφάνεια τα πηλίκιά σας, τα πορφυρά μπερέ σας και καμαρώστε με την ξεχωριστή στολή σας, την τιμημένη περιβολή του Στρατονόμου, Ναυτονόμου, Αερονόμου. Αποστολή σας από εδώ και στο εξής, θα είναι η επίβλεψη, ο έλεγχος, η εξασφάλιση του νόμου, της τάξης, της ασφάλειας, της πειθαρχίας και της άψογης παράστασης του στρατεύματος. Αυτό σας επιφορτίζει με την υποχρέωση να είστε οι ίδιοι υποδείγματα. Μιμηθείτε πιστά τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς σας. Δείξτε τους εμπιστοσύνη και μάθετε από αυτούς. Μην λυγίσετε στις ενδεχόμενες δυσκολίες. Επιδείξετε χαρακτήρα και πείσμα. 

Σας συγχαίρω για ακόμα μια φορά για την επιτυχία σας και σας εύχομαι, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλό υπόλοιπο θητείας. Η Κυπριακή Δημοκρατία και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε βέβαιοι ότι θα αντεπεξέλθετε επιτυχώς της αποστολής σας.

Καλή συνέχεια, ο Θεός να σας έχει πάντοτε καλά.  
----------------
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρήστος Μαληκκίδης.