13/12/13

Μήνυμα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της Ραδιοφωνίας στην Κύπρο



  
Αγαπητοί συντελεστές, λειτουργοί και φίλοι  των  Προγραμμάτων της Κυπριακής Ραδιοφωνίας,



Θα ήθελα, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου ο οποίος βρίσκεται σήμερα στον Πύργο Λεμεσού για υπηρεσιακούς λόγους και, συγκεκριμένα, για να προεδρεύσει περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων της επαρχίας Λεμεσού, να σας μεταφέρω τον ακόλουθο χαιρετισμό του:




«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων Ραδιοφωνίας στη χώρα μας, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου γιατί, τόσα χρόνια μετά, το εξαιρετικά δημοφιλές αυτό Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας  συνεχίζει ακμαιότατο την πορεία του και την αποστολή του, μέσα από μια πληθώρα σε είδος και ποικιλία εκπομπών: ειδησεογραφικών, επικαίρων, ψυχαγωγικών  και άλλων.

Μέσα από αυτή την 60χρονη πορεία, η κυπριακή Ραδιοφωνία απέκτησε τη συσσωρευμένη  εμπειρία, τη μεστότητα και τη σοφία που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Θέλω να αναφερθώ, ιδιαίτερα, στην πείρα και τον επαγγελματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Κυπριακής Ραδιοφωνίας, σε όλους ανεξαίρετα τους συντελεστές της από όποια θέση και αν υπηρετούν, και να τους απευθύνω έναν ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό χαιρετισμό. Έκτοτε, η κυπριακή Ραδιοφωνία απέκτησε, ας μου επιτραπεί να πω, παιδιά και εγγόνια, πολλαπλασιάστηκε και με την καθιέρωση του πλουραλισμού των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ξεπήδησαν από παντού ραδιοφωνικά δίκτυα, πράγμα που καταδεικνύει το πόσο δημοφιλές Μέσο Ενημέρωσης είναι το ραδιόφωνο, πάντα ζωντανό, φιλικό και πιο κοντά στον ακροατή.

Να υπενθυμίσω στο κοινό, στον κόσμο που σας παρακολουθεί, σε όλους τους ακροατές σας, ότι το Κυπριακό Ραδιόφωνο άρχισε τη λειτουργία του το 1953, με την Αποικιοκρατία, και η Κυπριακή Τηλεόραση το 1957. Το Κυπριακό Ραδιόφωνο, δηλαδή, ήταν για τα δεδομένα της εποχής, το πρώτο ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης που προσφερόταν στο κυπριακό κοινό και απετέλεσε τον πρόδρομο της τηλεόρασης στον τόπο μας. Η μεγάλη ανάπτυξη της Κυπριακής Δημόσιας Ραδιοφωνίας άρχισε το 1960, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία συνόδευσε, ας μου επιτραπεί και πάλι να πω, από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα. Επίσης, με τον υγιή ανταγωνισμό που προκλήθηκε από τη μετέπειτα αδειοδότηση, ίδρυση και λειτουργία της ιδιωτικής Ραδιοφωνίας στην Κύπρο, κάτι που ενισχύει, αναντίλεκτα, και τις επιλογές που προσφέρονται στους πολίτες/ακροατές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η μακρόχρονη πορεία της Κυπριακής Ραδιοφωνίας είναι, ουσιαστικά, συνυφασμένη με την Ιστορία της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την κρατική μας υπόσταση δηλαδή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ουσιαστικά αλλά και συγκινησιακά για τον κάθε Κύπριο πολίτη. Η Κυπριακή Ραδιοφωνία έχει, τρόπον τινά, γαλουχήσει και συνοδεύσει με τα προγράμματα και τις εκπομπές της δεκάδες χιλιάδες ακροατές στην ενηλικίωσή τους, με την έννοια της διαμόρφωσης ενεργούς συνείδησης για το ποιοι είμαστε και κριτικής άποψης για τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Τεράστια, λοιπόν, είναι η συνεισφορά και η προσφορά της σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου, βεβαίως, και του εθνικού μας θέματος, του Κυπριακού.

Κυρίες και κύριοι,

Μεγαλώσαμε με την Κυπριακή Ραδιοφωνία και η Κυπριακή Ραδιοφωνία μεγάλωσε μαζί μας. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι με την ευκαιρία της σημερινής ημερίδας θα δοθεί στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να προβούν σε  έναν απολογισμό του σημαντικού έργου που έχει επιτελέσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στον τόπο τα 60 τόσα χρόνια της λειτουργίας της και ότι θα σταθούν τόσο στα  θετικά που προκύπτουν, όσο και σε ενδεχόμενες αδυναμίες και/ή δυσλειτουργίες του συστήματος που καταλήγουν, ενίοτε, και σε υψηλό κόστος για την πολιτεία και το φορολογούμενο πολίτη.

Ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες βαθειάς  οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής του εξορθολογισμού της οικονομίας, έχει εγκαινιάσει ένα δομημένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της αποστολής του ΡΙΚ. Για ενίσχυση της προσπάθειας έχει εξαγγείλει και την πραγματοποίηση μελέτης από εμπειρογνώμονες για το θέμα αυτό, που αναμένεται να είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2014.

Στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η αποδυνάμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά αντίθετα η προώθηση των αναγκαίων διορθωτικών αλλαγών που θα διασφαλίσουν ότι, πρώτον, θα συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της  στις δύσκολες εποχές που περνά ο τόπος μας, για την ενημέρωση, επιμόρφωση και ψυχαγωγία του Κύπριου πολίτη και δεύτερο, ότι το κόστος λειτουργίας της θα είναι συμβατό με τις σημερινές δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας.

Με αυτές τις σκέψεις, να ευχηθώ στην Κυπριακή Ραδιοφωνία και στο ανθρώπινο δυναμικό της,  τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, το ό,τι καλύτερο, να τα εκατοστίσετε ως είθισται να λέγεται, καλή συνέχεια και καλή δύναμη στη δουλειά σας. Προπάντων, να εξακολουθήσετε να μας προσφέρετε ποιοτικές ενημερωτικές εκπομπές και ψυχαγωγικά προγράμματα, προς όφελος του τόπου, του λαού και της δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ».

________________

Σημ: Τον χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών διάβασε ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.